GORAŽDE

Održana manifestacija “Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022”

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom se njeguje sjećanje na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i saboraca koji su dali veliki doprinos u odbrani BiH od agresije

Održan je planinarski pohod. Agencije

Z. K.

14.5.2022

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca u Goraždu je održana manifestacija ”Dan 1. Drinske brigade – Zaimov do, da se pamti 2022.”

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom se njeguje sjećanje na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i saboraca koji su dali veliki doprinos u odbrani BiH od agresije.

Očuvanje lika i djela

Tim povodom održan je planinarski pohod tokom kojeg su učesnici prešli dionicu do lokaliteta Zaimov do, do kojeg su tradicionalni maraton dug 32 kilometra ”Tragom drinskih brigada” istrčali i goraždanski atletičari.

 - Članovi Atletskog kluba Goražde sa Rorova su započeli tradicionalni maraton kojim na svoj način daju doprinos obilježavanju značajnih događaja i datuma iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata. U gradskoj etapi maratona kratko smo se zaustavili kako bi odali počast ubijenoj djeci Goražda, a to smo učinili i na spomen obilježju Zaimov do gdje smo zajedno s ostalim učesnicima manifestacije odali počast legendarnom komandantu i njegovim saborcima - kazao je predsjednik kluba Zaim Šuman.

U Udruženju za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca naglašavaju da nizom aktivnosti nastoje baštiniti sjećanje na vrijeme kada je rahmetli Zaim Imamović osnovao 1. Drinsku brigadu i njen veliki doprinos u odbrani ovih prostora.


Spomen soba

- Prije 30 godina, 9.maja 1992. godine, rahmetli komandant Zaim, u mjestu Zaimov do okupio je dobrovoljce koji su bili spremni da brane ovaj dio BiH, u namjeri da se formiraju prve vojne formacije. Oni su ušli u sastav prvog bataljona 1. Drinske brigade koja je formirana 13. – 14.maja a koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije, dok je više od 500 njenih pripadnika dalo svoje živote – podsjetio je predsjednik udruženja Selim Imamović.

U znak sjećanja na to vrijeme, danas će u školi na Posestri, u organizaciji mjesne zajednice, biti otvorena i spomen soba 1. Drinskoj brigadi.

Manifestacija će biti okončana sutra obilaskom spomen obilježja i odavanjem počasti, na svim lokalitetima u nekadašnjoj ratnoj zoni odgovornosti 1. Drinske brigade. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.