SJEĆANJE NA HEROJA

U Goraždu ozvaničen početak izgradnje Spomen parka "Zaim Imamović"

Rok za završetak izgradnje parka je 90 dana, a istovremeno će i obližnje zgrade dobiti ljepši izgled

Ozvaničen početak izgradnje Spomen parka "Zaim Imamović". Avaz

Alen Bajramovic

19.2.2024

U Goraždu je, 12 godina od inicijative i prve najave, konačno ozvaničen početak izgradnje Spomen parka "Zaim Imamović", posvećenog ratnom komandantu 1. drinske brigade i 14. divizije ARBiH, jednom od heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata. Park će biti smješten u centru grada, u ulici koja nosi ime legendarnog komandanta odbrane Goražda.

- Radi se o spomen obilježju u znak sjećanja ne samo na Zaima, već i na 1. drinsku udarnu brigadu. Pomiješane su emocije. Mnogo ljudi je učestvovalo u kreiranju ovog projekta, jedan od projektanata Haris Šalo takođe je dijete poginulog borca. Nakon 29 godina stojim ovdje i pitam se zar je trebalo tek sad da se desi, ali to je sudbina, historija – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, sin komandanta Zaima, najavljujući i skori početak radova na uređenju i centralnog gradskog Trga branilaca Goražda.

Rok za završetak izgradnje parka je 90 dana, a istovremeno će i obližnje zgrade dobiti ljepši izgled.

Početkom agresije na BiH Zaim Imamović napustio je bivšu JNA i u rodnom kraju organizira odbranu jedinog slobodnog grada u Podrinju. U maju 1992. postrojava 1. drinsku udarnu brigadu, s kojom će nekoliko mjeseci kasnije, u sadejstvu s drugim brigadama, osloboditi Goražde.

U aprilu 1993. imenovan je za komandanta 14. divizije ARBiH. Poginuo je 9. oktobra 1995. na Rogojskoj gredi, u posljednjim danima rata, ne dočekavši ispunjenje svoga sna o povezivanju Sarajeva i Goražda. Posthumno je odlikovan „Zlatnim ljiljanom“ i unaprijeđen u čin brigadira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.