HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Održano predavanje učenicima u okviru projekta "Prekogranična zaštita od požara"

Finansra Evropska unija

Fena

1.6.2016

U okviru realizacije projekta „Prekogranična zaštita od požara“, danas je u Srednjoj školi Jablanica održano predavanje učenicima na temu zaštite od požara.

 Spomenuti projekt financira Europska unija u okviru Programa prekogranične suradnje, Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a realiziraju ga Direktorat za izvanredne situacije MUP-a Crne Gore i FORS Montenegro u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH i Institutom za zaštitu od požara i eksplozija INZA iz Sarajeva. 

 Omer Nezirić, pomoćnik načelnika za civilnu i protupožarnu zaštitu Jablanica, kazao je u izjavi za Fenu kako spomenuti projekt traje još od početka protekle godine, a realizacija je planirana do prosinca tekuće godine.

- Današnja aktivnost, predavanje učenicima srednje škole u Jablanici, održano je u svrhu upoznavanja mladih ljudi s opasnostima s kojima se može susresti lokalna zajednica, te kako bi se upoznali o preventivnim mjerama ako dođe do nastanka određenih katastrofa. Također,  jedan od ciljeva današnjeg predavanje jeste i predstavljanje načina na koji se eventualno mogu ublažiti rizici nastanka određene katastrofe, kao i kako postupiti nakon kraja određene katastrofe - kazao je Nezirić.

 Dodao je kako je vrlo važan segment projekta obuka za vatrogasce iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koja je realizirana kroz prekogranične treninge i vježbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.