HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR Kata i njena djeca ne gube nadu o mogućem otkupu stana

Nakon što su Šarići deložirani iz Vukovarske ulice

Autor:M. HODŽIĆ

17.6.2016

Kata Šarić i njena nezaposlena djeca Stana i Ante beskućnici su od prekjučer, kada su, prema nalogu Općinskog suda Mostar, uz jake policijske snage koje su osiguravale prilaz zgradi, deložirani iz stana u Vukovarskoj ulici, bez kojeg su ostali zbog nepravovremenog obavještenja o sudskom postupku i pravne neukosti.

Privremeni smještaj

Građani koji su svjedočili nevolji koja ih je zadesila, odnosno deložaciji iz stana, koji im je odlukom ovog suda zaplijenjen zbog sudskih troškova od 8.000 KM iz zemljišne parnice koju je ranije vodio Katin pokojni suprug, a potom prodat uposlenici istog suda Vesni Milas za 25.000 KM, rekli su da je i ovaj slučaj dokaz da se obični čovjek ne može izboriti protiv sistema kojeg nije briga za sirotinju poput Šarićevih, koji preživljavaju od 286 KM Katine penzije.

Kata se, kako nam je rečeno, privremeno smjestila u bezuvjetnoj kućici u Drežnici, sjeverno od Mostara, u kojoj nema vode ni WC-a, a njena djeca se snalaze kako znaju i, samo zahvaljujući dobrim ljudima, nisu na ulici.

S obzirom na to da je nova vlasnica dopustila da njihove stvari u stanu ostanu još 13 dana te im je tokom deložacije rekla kako će „biti dobro“, gaje nadu da će prihvatiti ponudu Udruženja koje se brine za beskućnike „Minores“, a koje je prikupilo 25.000 KM za otkup stana.

Poznati franjevac Dalibor Milas, koji je pokrenuo osnivanje „Minoresa“, ističe da je, nažalost, kolektiv, koji se kolokvijalno naziva i „sirotinjom“, često najveći apologet ovakvog sistema, koji će mu kad-tad doći glave.

- Ako stavimo nastranu slučaj obitelji Šarić, tješi me činjenica da zakoni u BiH, kad je to nekima u interesu, očito mogu nevjerojatno brzo i efikasno funkcionirati i primjenjivati se u praksi - kaže nam Milas.

Drugačiji interesi

Dodaje i da „Minores“ u ovom slučaju samo predstavlja nekoliko fantastičnih pojedinaca, koji su spremni učiniti sve da ostanu u stanu.

- Šarići sigurno neće biti na ulici. No, šteta je da su zbog vlastite neopreznosti i neljudskog sustava ostali bez vrijedne nekretnine, i to samo zato što niko od "jačih" nije stao iza njih - dodaje Milas i ističe da je ponuda „Minoresa“ jasna i javna te da je drugoj strani predočena već početkom godine.

- Ne vjerujem da se ovdje radi samo o novcu. Očito su malo drugačiji interesi u pitanju - ističe Milas.

Odbačena apelacija

Kata je ranije kazala novinarima da nije pravovremeno upoznata s postupkom prinudnog izvršenja te da je Sud iskoristio njenu pravnu neukost i nemogućnost angažiranja advokata zbog lošeg materijalnog stanja te joj oduzeo stan. No, Ustavni sud BiH preispitao je ranije sudske odluke te odbacio kao neutemeljenu apelaciju, nakon čega je naložena deložacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.