HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

SDP traži od Incka da omogući konstitutivnost Srba u HNK

Fena

5.10.2017

Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Vesna Saradžić (Socijaldemokratska partija - SDP) otvorenim pismom obavijestila je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) da amandmani na Ustav HNK, kojima se predviđa konstitutivnost Srba u tom kantonu, nisu dobili podršku.

Kako je podsjetila, amandamani su usaglašeni s Klubom poslanika Bošnjaka i upućeni su u skupštinsku proceduru, te su dostavljeni poslanicima, Komisiji za Ustav i Vladi HNK, ali Vlada HNK nije dala mišljenje.

- Nedavnim onemogućavanjem uvrštavanja amandmana na Ustav HNK na dnevni red sjednice, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je demaskirala svoju politiku, vezano za ravnopravnost i ugroženost - smatra ova SDP-ova poslanica. 

Zbog takve situacije, pozvala je Incka, kao vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma, da upotrijebi svoje ovlasti i omogući da Skupština HNK uskladi kantonalni ustav sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću SDP-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.