HNK

Hoće li tužbe teške tri miliona KM sada ići na teret Kantona?

Ilustracija

M. SMAJKIĆ

30.5.2018

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) neće više isplaćivati porodiljske naknade.

Odlučeno je to presudom Vrhovnog suda Federacije BiH, koji je uvažio reviziju ZZO-a HNK koju su podnijeli zbog pogrešne primjene materijalnog prava.

Naime, zbog donedavnog nepostojanja propisa iz oblasti dječije zaštite u HNK, u ZZO-u su bili zatrpani tužbama pravnih osoba za refundiranje naknada za rad koje su isplaćivali svojim zaposlenicima iz vlastitih sredstava za vrijeme porodiljskog odsustva.

Uprkos činjenici, naveli su jučer iz ZZO-a, da se porodiljsko odsustvo ne može tretirati kao „bolovanje“, tužbe su rješavane u korist tužilaca, pa je u protekle dvije godine iz kase ZZO-a isplaćeno više od dva miliona KM.

- Po pokrenutim tužbama za refundiranje porodiljskih naknada koje su još u proceduri u naredne dvije godine Zavod je trebao izdvojiti još više od tri miliona KM - naveli su iz ZZO-a.

Hoće li neisplaćene tužbe nakon ove sudske presude sada pasti na teret Kantona, jučer nismo uspjeli saznati ni u ZZO-u, kao ni u Vladi HNK iz koje nam je rečeno da ćemo više informacija o tome moći dobiti danas.

S druge strane, Marin Bago iz Udruženja „Futura“ ustvrdio je za naš list da su tužbe za porodiljske naknade masovno podnosili iz javnih preduzeća i uprava.

 Diskriminacija žena  

Bago je podsjetio na činjenicu da Zakon o zaštiti porodice s djecom koji je 1. oktobra prošle godine stupio na snagu gore tretira stanje nego što je to bilo na terenu prije njegovog donošenja. Naime, tvrdi Bago, taj zakon diskriminira žene koje rade u privatnim preduzećima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.