Nakon što je 75 kadeta okončalo osnovnu obuku

Za prijem policajaca vlasti u HNK traže kvazirješenja

M. SMAJKIĆ
31.07.2018 19:13

Foto: Vlada HNK: Moguće održavanje telefonske sjednice zbog problema s kadetima

O prijemu 75 kadeta u MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona javnost ne zna skoro ništa. Informacije o ovom gorućem problemu, koji pokušavaju riješiti politički akteri u HNK, HDZ BiH i SDA, novinari dobivaju na kapaljku. 

Žustra polemika

Tako se, kako saznajemo, o prijemu kadeta, ponovo raspravljalo na posljednjoj sjednici Vlade HNK. Tačnije, u petak je, nakon 83. sjednice, otvoren nastavak 82., na kojem se baš raspravljalo o načinu prijema kadeta u čin policajac.

Kao i prošli put, u vezi s tim ništa nije dogovoreno pa je zaključeno da koalicijski partneri pokušaju iznaći rješenje „u užem krugu stranačkih predstavnika iz HDZ-a BiH i SDA koji kotiraju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u HNK“.

Prema informacijama našeg izvora iz Vlade HNK, ponovo se vodila žustra polemika zbog rješenja koje su predložili iz HDZ-a BiH da se privremeno suspendira član 3. Uredbe o činovima policijskih službenika HNK.

Članom 3. je propisano da će svako radno mjesto policijskog službenika biti u skladu s njegovim činom, a tom modalitetu u HDZ-u žele pribjeći zbog činjenice da su u MUP-u prilikom objavljivanja konkursa propustili zakonsku obavezu objavljivanja liste upražnjenih radnih mjesta. S pravne strane mjesta ima za 67 kadeta u činu policajac, dok je njih 75 okončalo policijsku obuku.

Stoga, sada se na sve načine traži rješenje problema o prijemu za svih 75 kadeta, budući da bi, prema informacijama našeg izvora iz Vlade HNK njih osam, koji bi, eventualno, otpali, komotno moglo tužiti i dobiti sudski spor protiv MUP-a i Vlade HNK. S druge strane, suspenzijom famoznog člana 3. Vlada HNK bi se stavila iznad Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima HNK.

 Ministri na odmoru

Zbog činjenice da je većina ministara na godišnjem odmoru od jučer, u ovoj sedmici, a vjerovatno ni u narednoj, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona neće održati redovnu sjednicu. No, nije isključeno, kako saznajemo, da samo zbog problema s prijemom kadeta bude održana telefonska sjednica Kantonalne vlade.

Nezakonito imenovani Lasić 

U cijeloj priči zanimljivo je i to da pitanje nezakonito imenovanog komesara Ilije Lasića, što je potvrdio i Vrhovni sud FBiH, a koji u konačnici stavlja potpise na rješenja o postavljanju u čin policajac, ne spominju ni u SDA, pogotovo u HDZ-u BiH.

NA VRH