KULTURA U okviru projekta "Maslinova grana"

Otvoren 43. mostarski teatarski festival - Festival autorske poetike

U okviru dešavanja održat će se i kamp

Fena
29.08.2018 09:55

Foto: Fena

Izvedbom "Posljednje Krapove trake" u utorak navečer otvoren je 43. mostarski teatarski festival - Festival autorske poetike.

Drugi dan festivala posvećen je edukaciji i rezultatima brojnih radionica koji su rezultirali predstavama.

Dan počinje radionicom na kojoj će mladim glumcima, koji dolaze iz više općina, biti predstavljene osnove glumačke igre, a radionicu će voditi Svetozar Babić, student glume iz Banje Luke.

Na Memorijalnoj sceni upriličit će se svečana izvedba predstave "Maslinova grana", a povodom 100. reprize predstave. Nakon predstave sadnjom stabla masline mladi će odaslati poruku mira i još jednom reći u kakvom okruženju žele živjeti. Nakon toga u 20.30 sati na Memorijalnoj sceni 2532 bit će izvedena predstava "Sumnja" Gradskog pozorišta Trebinje i Kulturne scene "Male stvari", također iz Trebinja.

Sve ove aktivnosti odvijaju se u okviru projekta "Maslinova grana", koji je okupio mlade ljude iz 10 općina Hercegovine u proteklom razdoblju i omogućio im da, radeći zajedno, razvijaju kulturu mira. Projekt je podržala vlada Švicarske.

Paralelno s ovim aktivnostima odvija se i Teatarski kamp u okviru projekta PATH (Putanja). PATH je projekt za razvoj i primjenu metode za unapređenje interkulturalnih vještina mladih u Bosni i Hercegovini, zasnovanih na kreativnoj drami.

Kamp organizira Pozorište mladih Banja Luka, uz stručnu ekspertizu Centra za dramski odgoj BiH. Radionice će voditi dramski pedagozi: Novica Bogdanović, Svetozar Babić i Sead Đulić, a na kampu će sudjelovati 30 mladih iz sedam bosanskohercegovačkih sredina. 

Domaćin kampa je Mostarski teatar mladih, a projekt se organizira uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Mostarskog teatra mladih.

NA VRH