ZZO HNK

Markica zdravstvenog osiguranja nije opterećenje, nego pogodnost

Zgrada Zavoda zdravstvenog osiguranja: Odluka na snazi od 2006. godine

M. SMAJKIĆ

30.9.2018

To što su iz Mreže nevladinih organizacija „Naše društvo“ na području Hercegovačko-neretvanskog kantona nedavno uputili inicijativu za ukidanje markice nije, izgleda, naišlo na plodno tlo kod nadležnih institucija.

Kriva percepcija

Tako je ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK dr. Goran Opsenica kazao da takva odluka nije u nadležnosti Ministarstva, odnosno Vlade HNK.

Dr. Opsenica je, zapravo, to pitanje na svojevrstan način adresirao na Kantonalnu skupštinu, podsjetivši na to da su prije dvije godine odluku o ukidanju markice osobama mlađim od 18 godina usvojili upravo skupštinski zastupnici.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNK Rade Bošnjak kazao je kako se u javnosti uporno stvara kriva percepcija o participaciji i markici.

Bošnjak je ustvrdio da markica nije opterećenje, već pogodnost za sve zdravstvene osiguranike. Jer, kako je naveo, za 20 KM na godinu dobije se pravo na sve usluge zdravstvene zaštite bez plaćanja participacije, uključujući i magnetnu rezonancu, koja košta 150 KM.

 Ukupna potrošnja

- Naši osiguranici tu pogodnost imaju od 2006. godine. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se ona kreće u visini između osam i 10 posto po glavi stanovnika u odnosu na ukupnu potrošnju u zdravstvu. U našem slučaju to bi iznosilo 52 KM, no Upravno vijeće Zavoda odluku u smislu visine iznosa nije mijenjalo - istakao je Bošnjak.

Vapaj bolnica

Bošnjak je naglasio da bi oslobađanjem od participacije dodatno bile opterećene zdravstvene ustanove u smislu potrošnje.

- S jedne strane je vaš glas, a s druge vapaj bolnica da to ne radimo, jer potrošnja nenormalno raste. Što se tiče transparentnosti, odnosno trošenja novca, to možete staviti u jednak kontekst, kao i ukupna sredstva koja Zavod transferira zdravstvenim ustanovama - kazao je Bošnjak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.