NOVOSTI

U Mostaru predstavljena aplikacija za poređenje cijena električne energije

Ovo je prvi takav instrument u regiji i nadam se da će ovo biti model za druge zemlje, kazao je direktor ekonomskog sektora USAID misije u BiH

S predstavljanja. M. Sm.

M.Sm.

29.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Mostaru je danas predstavljena aplikacija za poređenje cijena električne energije, uporedistruju.ba, koju su zajedno izradili USAID-ov projekt „Investiranje u sektor energije“, Nacionalna asocijacija regulatornih komisija SAD (NARUC), Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK), Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS). 

Ovo je prva aplikacija ovog tipa u BiH, kako je to rečeno, koja kupcima električne energije, na jednom mjestu, pruža osnovne informacije o ulogama u sektoru električne energije, daje uputstva o racionalnom korištenju električne energije, kao i o uputstva za promjenu snabdjevača.

- Sretni smo zbog predstavljanja ove aplikacije, odnosno, alata ili instrumenta za poređenje cijena struje. Ovo je prvi takav instrument u regiji i nadam se da će ovo biti model za druge zemlje. Na razvoju ove aplikacije počeli smo raditi 2016. godine, a ovaj alat predstavit će cijene koje nude snabdjevači na jedan jasan i transparentan način da bi korisnici odnosno potrošači električne energije mogli sami donositi odluku - izjavio je Endrju Begel (Andrew Boegel), direktor ekonomskog sektora USAID misije u BiH. 

Milorad Tuševljak, predsjednik DERK-a, naveo je da je ovom aplikacijom načinjen svojevrsni pomak kada je riječ o educiranju javnosti, odnosno krajnih potrošača, domaćinstava i malih komercijalnih potrošača.

- Sada oni u svakom momentu mogu doći do željene informacije o tome ko šta radi u elektroenergetskom sektoru, kako se formira cijena, šta je struktura računa, šta daju za obnovljivu energiju, a šta za energetsku efikasnost, koji dio za regulatora, operatora i niz drugih podataka iz sfere energetike, tako da je to veliki pomak u smislu educiranja naših potrošača od kojih mi na kraju svi živimo - kazao je on. 

Sanela Pokrajčić, predsjedavajuća FERK-a, kazala je da su kupci, iako su ostali vjerni elektroprivredama nakon otvaranja tržišta električnom energijom, ipak dobili mogućnost da pregovaraju o cijenama.

- Trenutno imamo nekoliko hiljada kupaca koji su po tržišnim uvjetima zaključili ugovore o isporuci električne energije s elektroprivredama, tako da nisu ostali na onim tarifama koje su ranije bile zacementirane i utvrđene od regulatora - kazala je Pokrajčić.

Istaknula je da ova aplikacija, konkretno kad je riječ o malim komercijalnim kupcima, može ponuditi kvalitetnu alatku da mogu usporediti kakve se to cijene nude od elektroprivreda i koje su formirane u okviru univerzalne usluge.

- To je za početak jedna sigurno dobra metoda i alat da bismo mogli vidjeti šta ih čeka, a u budućnosti, iskreno se nadam, da će i ostali opskrbljivači koji nađu interes da se bave prodajom i opskrbom kupaca ponuditi svoje cijene tako da će kupcima stvarno biti na izboru veći broj opskrbljivača i moći će sami odabrati kojeg opskrbljivača žele. U BiH ih imamo registriranih dvadesetak, a u Federaciji je aktivnih šest - naglasila je Pokrajčić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.