MOSTAR

Vladika Dimitrije osveštao temelje novog hrama

Brojnim okupljenim vjernicima poručio da, najprije, moraju graditi ljubav među sobom

M.Sm

22.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, vladika Dimitrije danas je osveštao temelje hrama Svetog Stefana i prepodobne Evgenije u mostarskom prigradskom naselju Ortiješ.

Nakon čina osveštenja, vladika Dimitrije je brojnim okupljenim vjernicima poručio da, najprije, moraju graditi ljubav među sobom, jer „samo će ljubav izgraditi ovaj hram“.

- Ovdje u Mostaru svi živite i imate pravo boriti se za sva vaša prava i građanska, duhovna, vjerska i ostala. Međutim, svim srcem mi moramo željeti i afirmirati ta prava i drugima oko nas. Dakle, ne smije ni prizrak mržnje da se uvuče u naše srce, posebno ovdje u Mostaru, jer mržnja je kao štit, ali ne onaj koji nas štiti od zla, već kao onaj koji zaprečuje blagoslove i ljudske i Božije da dođu na nas. Ako gradimo nešto barem na prizraku mržnje u našem srcu, naš život će se brzo srušiti – rekao je vladika u svojoj besjedi.

Svećenik Branimir Borovčanin, paroh blagajski i drugi mostarski, kazao je da je inicijatva za izgradnju ovog hrama potekla od mještana Ortiješa, u kojem je 350 pravoslavnih porodica, a blagoslov za izgradnju tog vjerskog objekta dao je bivši vladika Grigorije.

Kazao je da se objekt gradi, uglavnom, prilozima vjernika, ali i mještana Ortiješa i Mostara koji su druge nacije i vjere i koji su, naveo je, bezuvjetno i s velikom ljubavi pomogli u realizaciji te ideje.

Davor Šupljeglav, mještanin Ortiješa, izrazio je nadu da će ovaj hram doprinijeti njihovom zajedništvu.

- Mi nemamo nikakav luksuz da se dijelimo po bilo kojoj osnovi i nadamo se da će sve nas ovaj hram zbližiti - kazao je on.

Kako je rečeno, planirano je da izgradnja ovog hrama bude okončana u avgustu 2019. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.