MOSTAR U mostarskom prigradskom naselju Ortiješ

Vladika Dimitrije osveštao temelje novog hrama

Brojnim okupljenim vjernicima poručio da, najprije, moraju graditi ljubav među sobom

M.Sm
22.12.2018 13:44

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, vladika Dimitrije danas je osveštao temelje hrama Svetog Stefana i prepodobne Evgenije u mostarskom prigradskom naselju Ortiješ.

Nakon čina osveštenja, vladika Dimitrije je brojnim okupljenim vjernicima poručio da, najprije, moraju graditi ljubav među sobom, jer „samo će ljubav izgraditi ovaj hram“.

- Ovdje u Mostaru svi živite i imate pravo boriti se za sva vaša prava i građanska, duhovna, vjerska i ostala. Međutim, svim srcem mi moramo željeti i afirmirati ta prava i drugima oko nas. Dakle, ne smije ni prizrak mržnje da se uvuče u naše srce, posebno ovdje u Mostaru, jer mržnja je kao štit, ali ne onaj koji nas štiti od zla, već kao onaj koji zaprečuje blagoslove i ljudske i Božije da dođu na nas. Ako gradimo nešto barem na prizraku mržnje u našem srcu, naš život će se brzo srušiti – rekao je vladika u svojoj besjedi.

Svećenik Branimir Borovčanin, paroh blagajski i drugi mostarski, kazao je da je inicijatva za izgradnju ovog hrama potekla od mještana Ortiješa, u kojem je 350 pravoslavnih porodica, a blagoslov za izgradnju tog vjerskog objekta dao je bivši vladika Grigorije.

Kazao je da se objekt gradi, uglavnom, prilozima vjernika, ali i mještana Ortiješa i Mostara koji su druge nacije i vjere i koji su, naveo je, bezuvjetno i s velikom ljubavi pomogli u realizaciji te ideje.

Davor Šupljeglav, mještanin Ortiješa, izrazio je nadu da će ovaj hram doprinijeti njihovom zajedništvu.

- Mi nemamo nikakav luksuz da se dijelimo po bilo kojoj osnovi i nadamo se da će sve nas ovaj hram zbližiti - kazao je on.

Kako je rečeno, planirano je da izgradnja ovog hrama bude okončana u avgustu 2019. godine.

Oglasi

NA VRH