ZDRAVSTVO Završna edukacije svih učesnika

U martu generalna proba programa za rano otkrivanje raka dojke

Bit će pozvano 30 žena s liste čekanja za mamografski pregled. Službeni početak programa najkasnije početkom aprila

M. SMAJKIĆ
27.02.2019 23:25

U okviru probnog programa radit će se i mamografski pregledi

Nakon što je na posljednjoj sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona donesena odluka da se za nastavak aktivnosti na provedbi Kantonalnog programa ranog otkrivanja raka dojke 2019.–2022. osigura 250.000 KM, kako saznajemo, 9. i 10. marta će uslijediti svojevrsna generalna proba za početak ovog projekta. 

 Realno okruženje

Tako nam je jučer iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK potvrđeno da su za ta dva dana planirane završne edukacije svih učesnika u programu, kada će, zapravo, biti provedeno testiranje u realnom okruženju.

Na taj način, rečeno nam je, bit će ispunjeni svi preduvjeti za službeni početak ovog programa, zasnovanog na evropskim smjernicama za osiguranje kvaliteta skrininga i dijagnostike raka dojke.

Također, iz Ministarstva, koje je zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo HNK i Zavodom zdravstvene zaštite HNK organizator ove edukacije, rečeno nam je da su kao edukatori angažirani eminentni stručnjaci iz oblasti radiologije iz KBC Rijeka sa dugogodišnjim iskustvom u provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Republici Hrvatskoj.

Kako saznajemo, edukacije će biti rađene u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar i Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“, a na testiranje će biti pozvano 30 žena s liste čekanja za mamografski pregled dojke. U Ministarstvu očekuju da će službeni početak programa početi krajem marta ili početkom aprila.

Slanje pozivnica

Inače, HNK je prvi u kojem će na području BiH započeti realizaciju ovog Programa, a u okviru kojeg će više od 32.000 žena u dobi od 45 do 69 godina na svoje kućne adrese dobiti pozivnicu da, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja, obave mamografski pregled dojke.

 Sedam miliona KM 

Vlada HNK je, također, sredstva za podršku zdravstvenim ustanovama s dva miliona KM, koliko je izdvojeno protekle godine, povećala na sedam miliona KM u ovogodišnjem budžetu. Tako je SKB Mostar dobila 3,5 miliona KM, KB „Dr. Safet Mujić“ 1,6 miliona KM, a Opća bolnica Konjic 873.000 KM. Također, za zdravstvene ustanove kojima Vlada nije osnivač ni suosnivač planirano je milion KM.

 33  inžinjera medicinske radiologije učestvuje 

13  ljekara učestvovat će u realizaciji programa 

Oglasi

NA VRH