REAKCIJE

Mostarski logoraši i RVI: Presuda kao opomena i svjedočanstvo

Gorak okus u ustima im je ostavila činjenica da presudom Prijedor nije tretiran kao područje gdje je počinjen genocid

RVI HNK. M. Sm.

M. Sm.

20.3.2019

Mostarski logoraši, koji su u svojim prostorijama zajednički gledali izricanje presude Radovanu Karadžiću, gromoglasno su dočekli vijest o doživotnoj robiji, a s druge strane, gorak okus u ustima im je ostavila činjenica da presudom Prijedor nije tretiran kao područje gdje je počinjen genocid. 

- Pokolji u Prijedoru i ostalim gradovima bili su uvod u juli 1995. i genocid u Srebrenici. Kazna Karadžiću nije samo kazna njemu kao individui već kompletnom jednom projektu ili tvorevini, koja se naziva RS. S te strane, posebno je važno što je presuđena doživotna robija - kazao je Edin Batlak, član Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar. 

Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja, naglasio je kako presuda Karadžiću mora biti opomena za buduće generacije, s obzirom na to da i danas, kako je naveo, postoje težnje za velikodržavnim projektima na Balkanu. 

Presudu Karadžiću pozdravili su i u Savezu ratnih vojnih invalida (RVI) Hercegovačko-neretvanskog kantona.  

- Ova presuda treba biti trajno svjedočanstvo da se na prostoru BiH desio UZP nad građanima Bošnjacima i Hrvatima, a nama borcima i patriotima čast da smo je branili i odbranili od zlikovaca. Političarima dajemo obavezu da kroz zakone definiraju da bilo kakvo pominjanje i veličanje ratnih zločinaca treba oštro kazniti – poručio je Haris Kljako, predsjednik RVI Mostara. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.