OŠTRA OSUDA

IGK podnio krivičnu prijavu protiv načelnika Sokoca zbog veličanja ratnog zločinca Radovana Karadžića

Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu, navode

Emir Ramić: Bjelicina ekstremna politika ima za cilj podjelu BiH. Anadolija - Srna

S. S.

18.12.2023

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), je podnio krivičnu prijavu protiv Milovana Bjelice, načelnika Općine Sokolac zbog veličanja za genocid presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, saopćili su IGK.

- Svojim postupanjem Milovan Bjelica je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno veličao presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije. To što Milovan Bjelica Radovana Karadžića još uvijek smatra svojim predsjednikom je samo jedan u nizu dokaza kontinuiteta veliko nacionalističke, ekstremno agresivne politike srpskog političkog, akademskog i duhovnog establišmenta u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Takva ekstremna, nacionalistička politika kojoj je prije svega cilj podjela države Bosne i Hercegovine postaje sve veća opasnost za region, Evropu i svijet. Ekstrenmo veličanje presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je između ostalog presuđen za agresiju, genocid mora hitno biti sankcionisano. U Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine jasno je navedeno da će se onaj ko na bilo koji način veliča lice osuđeno pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

Postupci veličanja ratnih zločinaca, pored toga što predstavljaju krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, nanose štetu državi Bosni i Hercegovini, odnosima među narodima, a posebno nanose ogromnu bol porodicama žrtava genocida. Zbog svega navedenog, IGK smatra da postoji osnovana sumnja da su u javnom djelovanju Milovana Bjelice ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela iz odredaba Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine traži da poduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivosti te protiv osimnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom - navode iz IGK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.