UPUTILI PISMO

IGK traži od Generalne skupštine UN-a proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Podučavanje o genocidu i očuvanje sjećanja na žrtve je ključni prvi korak ka istini i pomirenju, navodi se u pismu

Direktor IGK-a Emir Ramić. Facebook

H. J. I.

13.9.2023

Institut za istraživanje genocida Kanada traži od Generalne skupštine UN-a proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U pismu koga je potpisao u dr. Emir Ramić, direktor IGK između ostalog piše:

Jedno od najmračnijih poglavlja u historiji Evrope

- Krajnje je vrijeme da se 11. jul proglasi kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Genocid u Srebrenici ostaje jedno od najmračnijih poglavlja u historiji Evrope i Svijeta. Tvrdnja da je genocid počinjen u Srebrenici nije stvar mišljenja, to je historijska činjenica koju je pravno utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a kasnije i Međunarodni sud pravde i drugi domaći sudovi.

Nažalost, mnogi ljudi ne znaju šta se dogodilo u Srebrenici, a mnogi koji znaju to poriču. Poricanje je najveća uvreda za žrtve genocida i ozbiljna prijetnja istini, pravdi, kulturi sjećanja, stabilnosti i miru u regionu i šire.

Kontinuirana i rastuća kultura poricanja genocida u Srebrenici mora da se iskorijeni.

Korak ka istini i pomirenju

Politički lideri u regionu, posebno politički lideri Republike Srbije i bosanskog administrativnog područja Republike Srpske, snose primarnu odgovornost da se suprotstave negiranju genocida. Umjesto da promoviraju kulturu istine, pomirenja, pravde i empatije prema žrtvama, oni propagiraju mržnju i negiranje genocida u Srebrenici, kao i međunarodne pravno utvrđene činjenice.

Podučavanje o genocidu i očuvanje sjećanja na žrtve je ključni prvi korak ka istini i pomirenju.

Suočeni sa raširenim poricanjem genocida, krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica, posebno Ujedinjene nacije, priznaju 11. jul kao zvanični Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Proglašenje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici pokazalo bi da Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica stoje na strani pravde i istine i da su u solidarnosti sa žrtvama i preživjelima genocida u Srebrenici. To je minimum koji možemo tražiti i minimum koji očekujemo od međunarodne zajednice. Molimo vas da stanete uz nas da odamo počast žrtvama i preživjelima genocida u Srebrenici i pomognete nam da zaustavimo mržnju iz koje proističe negiranje genocida. Na taj način pomoći ćete u sprječavanju budućih genocida koji se mogu dogoditi drugim manjinama u našem sve polariziranijem svijetu koji je opterećen nasiljem.

"Kako radi sjećanja, tako radi upozorenja"

IGK traži od kanadskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama da podrži prijedlog za utvrđivanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine".

IGK također apeluje na ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima da preduzme pojačane aktivnosti u smislu realizacije ovog izuzetno važnog zadatka.

Učinimo zajedno napore da genocid koji se dogodio u Srebrenici trajno unesemo u anale čovječanstva. Kako radi sjećanja, tako i radi upozorenja - navodi se u pismu.

Pismo je poslano generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, predsjedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsjedniku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, ambasadoru i stalnom predstavniku Kanade pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i ambasadoru i stalnom predstavniku Bosne i Hercegovine pri UN-u u Njujorku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.