RUŠI DEJTON

IGK traži sankcionisanje Nenada Stevandića

Istovremeno IGK je podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića Tužilaštvu BiH

Nenad Stevandić. Dejan Rakita / PIXSELL

H. J. I.

17.8.2023

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) traži od visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da upotrebom Bonskih ovlaštenja sankcioniše predsjednika NSRS Nenada Stevandića zabranom obavljanja bilo koje političke funkcije.

IGK podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića

- Osnov za upotrebu bonskih ovlaštenja je stavljanje Stevandića na američku crnu listu jer je direktno odgovoran za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u bh. entitetu RS, čime se negiraju institucije države BiH, opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ozbiljno narušava mir i stabilnost u regiji. Drugi osnov za primjenu Bonskih ovlasti je osnovana sumnja za izvršenje ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti za vrijeme agresije na BiH.

Istovremeno IGK je podnio krivičnu prijavu protiv Stevandića Tužilaštvu BiH.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta RS i predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, već godinama se suočava sa optužbama vezanim za njegovu ratnu prošlost i ulogu u agresiji na BiH. IGK posjeduje dokaze o izvršenom ratnom zločinu i zločinu protiv čovječnosti koji se prije svega ogledaju u učešću Stevandića, kao komandanta “Srpskih odbrambenih snaga” (SOS) u Kotor Varoši u maltretiranju i prisilnom zatvaranju bošnjačkog stanovništva, vršenju racije po bošnjačkim kućama, grubom maltretiranju i odvođenju Bošnjaka u koncentracione logore smrti na području Kotor Varoša.

"Negiranje države BiH"

IGK još jednom upozorava visokog predstavnika i Tužilaštvo BiH da je država BiH napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno pravno političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u BiH i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i i građane iz bh. entiteta RS. Kontinuirani udari Stevandića na državu BiH su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine bh. entiteta RS, što je direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak BiH.

Visoki predstavnik i pravosudne institucije BiH su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja jer Stevandić zajedno sa Miloradom Dodikom i njegovim establišmentom uvode BiH u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju Stevandić i navedeni establišment mora biti spriječen, institucionalno od strane visokog predstavika i pravosudnih institucija BiH.

O ovim aktivnostima IGK je već upoznao premijera Kanade, Vladu i Parlament Kanade i kanadske organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.