REAKCIJE

IGK o sramnoj izjavi Ljubiše Ćosića: BiH će vječno ostati simbol bh. državnog trajanja i uzdizanja

Ćosićev neljudski i nehuman odnos prema bosanskohercegovačkoj državi jasno govori o karakteru ličnosti

Ćosić opet provocira. Facebook

Z. K.

30.7.2023

Na sramne izjave Ljubiše Ćosića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva koji je komentarišući govor reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića kazao da je Bosna i Hercegovina "srpska zemlja, a mi smo vas oslobađali", reagirao je Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) .

Ideja Bosne i njen duh

- Ćosićev neljudski i nehuman odnos prema bosanskohercegovačkoj državi jasno govori o karakteru ličnosti. Njegovi antidržavni potezi i istupi u medijima imaju cilj negirati kontinuitet državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ali treba znati da Bosna i Hercegovina nije dejtonska tvorevina nego nastavlja svoje postojanje sa promijenjenim nazivom i sa modificiranom unutrašnjom strukturom. Entitet RS sa prefiksom republika i nazivom po samo jednom narodu ne može egzistirati na bosanskohercegovačkoj zemlji, u bosanskohercegovačkom društvu i državi, u ideji Bosne i bosanskom duhu.

Bosna i Hercegovina se tiče svih nas jer je najplemenitija ljudska težnja koju niko u hiljadu godina nije uspio srušiti. Da bi Bosni i Hercegovini bilo bolje, njeni narodi i građani trebaju biti gospodari svoje volje, a sluge svoje savjesti. Jer nikad i ništa ne izaziva veću pobunu od nepravde.

Radi protiv države

A nepravda je unutrašnja i vanjska antibosanska koalicija koja radi protiv države, diplomatija koja radi protiv sopstvene države, negiranje sudskih, naučnih i historijskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini, veličanje i slavljenje presuđenih ratnih zločinaca, uspostavljanje kulture zaborava umjesto kulture sjećanja.

Samo oni koji poštuju jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, oni koji priznaju njenu hiljadugodišnju tradiciju treba da se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji branitelja bosanskohercegovačke države.

Ostale koji rečeno negiraju nećemo moliti, već poručiti Bosna i Hercegovina je bila, jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja - saopćeno je iz IGK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.