MOSTAR

Ljetni obrazovni program okupio 50 mladih

U fokusu aktivizam, politički angažman, prirodne nauke i umjetnost, a imamo i jedan dan posvećen ekonomiji i biznisu, gdje mladi, naprimjer, uče kako pokrenuti svoju kompaniju, ispričao nam je Lončarević

Sa ceremonije otvorenja. Avaz

Piše: M. SMAJKIĆ

26.6.2019

“Mostar Summer Youth Programme” (MSYP), ljetni obrazovni program za mlade od 14 do 19 godina, okupio je ove godine, po šesti put zaredom, 50 učesnika iz Mostara i okolice.

Ovaj program, koji je jučer otvoren u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, pruža mladima priliku za razvijanje samopouzdanja i vještina koje će im pomoći u njihovom akademskom, profesionalnom i privatnom razvoju.

Brojne aktivnosti

Kako nam je objasnio Dario Lončarević, menadžer programa, zastupljene su aktivnosti na bazi neformalnog obrazovanja.

- Imamo veliki broj aktivnosti koje obuhvataju veliki broj oblasti, a fokusiramo se na stvari koje nije moguće steći tokom formalnog obrazovanja. Dakle, dotičemo se svih onih stvari koje su važne kako bi mladi stekli više znanja i iskustva. Tokom prve sedmice su zajedničke aktivnosti, gdje fokus stavljamo na određene teme. To su aktivizam, politički angažman, prirodne nauke i umjetnost, a imamo i jedan dan posvećen ekonomiji i biznisu, gdje mladi, naprimjer, uče kako pokrenuti svoju kompaniju - ispričao nam je on.

Prilika za druženje

Druga i treća sedmica rezervirane su za različite kurseve, a da mladi Mostarci koji su se na ovaj program prijavili iz skoro svih srednjih škola te iz nekoliko osnovnih, imaju priliku da, uz druženje i stjecanje poznanstava, i nauče neke stvari, potvrdio nam je prošlogodišnji učesnik Maro Bulić.

- Sudjelovao sam prošle godine i, s obzirom na to da mi je to bilo veoma lijepo i korisno iskustvo, odlučio sam se prijaviti i ovog puta. Uz brojna poznanstva koja sam stekao, naučio sam veoma mnogo zanimljivih stvari koje nisam imao priliku naučiti u školi. Naprimjer, kroz psihologiju, na jedan potpuno drugačiji način, mnogo toga smo naučili o nama samima i našoj okolini - kazao je Bulić.

NA ZAVRŠNOJ ceremoniji, koja će se održati 13. jula, svim redovnim polaznicima bit će uručeni certifikati iz predmeta koje su pohađali kao priznanje za njihova postignuća. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.