PROJEKTI

U Dječijem domu u Mostaru počeo ljetni kamp: Mladi se kroz sport uče boriti protiv ekstremizma

Uz podršku Ambsade Sjedinjenih Američkih Država u BiH

Za učesnike kampa planirane i radionice

M. SMAJKIĆ

28.8.2018

U organizaciji Centra za društvena istraživanja “Global analitika” iz Sarajeva te uz podršku Ambsade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, u Dječijem domu u Mostaru jučer je, u okviru projekta “NO extremism”, počeo s radom ljetni kamp pod nazivom “United Against Extremism - Ujedinjeni protiv ekstremizma”, koji će do 31. avgusta ugostiti više od stotinu djece iz cijele BiH. 

Istraživački rad

Riječ je o sportskom kampu u okviru kojeg će djeca i mladi od 12 do 18 godina, kako je izneseno na jučerašnjoj pres-konferenciji, imati priliku da prisustvuju brojnim radionicama o sportu i njegovoj važnosti, ali i o načinima suprotstavljanja nasilju i esktremizmu.

Kako je pojasnila direktorica Centra Anesa Agović, ideja o održavanju ovakvog kampa nastala je kao rezultat naučnoistraživačkog rada “Borilačke vještine u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma”, autora Safeta Mušića.

Prema njegovim riječima, upravo su višegodišnja istraživanja pokazala da se direktno, radom u lokalnoj zajednici sa mladima i djecom, najviše može postići u prevenciji svih negativnih društvenih pojava, a naročito onih koje su na direktan način povezane s ekstremizmom.

Obavili istraživanja

- Obavili smo istraživanja i, na osnovu rezultata, uključili smo djecu iz Maglaja i Zavidovića i drugih područja koja su bila pogođena poplavama, a koncentrirali  smo se i na ruralna područja, gdje je vrlo malo aktivnosti, pogotovo nevladinog sektora, kao što su Sanski Most, Nevesinje, Stolac i Prijedor - kaže Mušić.

Podrška Džanana Muse

Podršku ovom projektu dali su brojni sportisti, poput Džanana Muse, a otvorenju kampa prisustvovali su Elvir Šendro, reprezentativac BiH u boksu, i Ilma Kazazić, reprezentativka BiH u alpskom skijanju u paraolimpijskom sportu.

Oni su poručili kako je ovo jedinstvena prilika da daju motivaciju mladim osobama koje se žele baviti sportom, a za to nisu imale hrabrosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.