PROMOCIJE

U okviru „Mostarskog ljeta“ predstavljena knjiga "Mostarski vakufi od 1931. do 2013." muftije Salema ef. Dedovića

Promotori su bili prof.dr. Ismet Bušatlić, prof.dr. Adnan Jahić i hazif Aid Tulek, a moderator Hasan Eminović

Piše: M.Sm.

4.7.2019

Predstavljena knjiga "Mostarski vakufi od  1931. do 2013." - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U okviru „Mostarskog ljeta“ predstavljena knjiga "Mostarski vakufi od 1931. do 2013." muftije Salema ef. Dedovića.

Predstavljanje knjige mostarskog muftije Salema ef. Dedovića „Mostarski  vakufi od 1931. do 2013. godine“, održano u Centru za kulturu Mostar, a  u okviru „Mostarskog ljeta“, bila je odlična prilika da se javnost upozna sa suštinskim doprinosom institucije vakufa. 

Priča o vakufu uvijek je i priča o nekom čovjeku koji je osjetio potrebu  da nešto uvakufi kao opće dobro. 

Na predstavljanju ovog djela rečeno je da je vakuf u svakoj bosanskohercegovačkoj sredini, i čaršiji i selu, uvijek bio odgovor na  konkretne životne potrebe stanovništva. Priča o vakufima u Mostaru je  posebna, jer su ovaj grad slavom ovjekovječili njegovi vakifi i  dobrotvori. U prošlosti su imali senzibilitet da rješavaju pitanja  kojima se u drugim sredinama nije pridavao značaj. Vakifi su omogućili da Neretva bez poplave “izađe” na Tepu, da česme teku gdje ih prije nije  bilo, da postoje budžeti za održavanje i restauriranje knjiga i  biblioteka, da djeca budu nagrađivana zbog dobrog učenja.

Za ovu knjigu istaknuto je da je to lijepa priča o mostarskim vakufima i vakifima, ali i o ljudima iz različitih perioda, ponajviše o onima koji  su Mostar učinili Mostarom. Knjiga muftije Dedovića ocijenjena je kao izuzetno vrijedno  svjedočanstvo burnog vremena u Mostaru, gradu koji svoj urbani razvoj  nastavlja na temeljima vakufa. Vrijednost ovog djela ogleda se i u  činjenici što tretira dostignuća na planu novih vakufskih vrijednosti   stavljenih u funkciju odgoja, obrazovanja i vjerskog turizma, što, na  sebi svojstven način, govori o odgovornom razvojnom kursu prema  vakufima. 

Promotori su bili prof.dr. Ismet Bušatlić, prof.dr. Adnan Jahić i hazif   Aid Tulek, a moderator Hasan Eminović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.