MUZEJ HERCEGOVINE

Predstavljeni kameni ulomci iz antike

U budućnosti planiraju arheološka istraživanja

Fena / Avaz.ba

Detalj sa izložbe „Tragovi prošlosti“

Foto: Fena


U sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto"u Spomen kući Džemala Bijedića upriličena je izložba "Tragovi prošlosti" iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar.

Izložba predstavlja kamene ulomke iz razdoblja antike i kasne antike s više lokaliteta u Hercegovini. Na izložbi su predstavljeni neki od ukrasnih motiva iz tog razdoblja.

- Izložbu predstavlja 30 kamenih ulomaka iz razdoblja antike, kasne antike i početka srednjeg vijeka s više lokaliteta Hercegovine - kazao je autor izložbe, kustos Muzeja Hercegovine Mostar, profesor  historije Edin Mulović.

  • Neki od ukrasnih motiva

    Neki od ukrasnih motiva

    Foto: Fena


Po njegovim riječima, veći dio ulomaka koji su predstavljeni pronađen je na lokalitetu Cimske bazilike, donje bazilike u Žitomisliću, bazilike iz Mokrog kod Širokog Brijega, Duvanjskoga polja i na području Čitluka.

Mulović je naveo kako zadnjih godina i nemaju nekih posebnih arheoloških i historijskih istraživanja, nego se bave isključivo obnovom i sanacijom stare zbirke koja je u minulom ratu uništena. Međutim, napominje kako u budućnosti svakako planiraju i arheološka istraživanja.

Više o temi

POKRENUTA ISTRAGA
U Mostaru pronađen mrtav muškarac
BIVŠI REIS NA FACEBOOKU
Cerić: Probosanska politika - šta je to?
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na