VIDEOANALITIČKI SISTEM

Mostarce prati "Renata"

Saobraćaj na području grada nadzire 12 kamera

M. Smajkić
  • Od velike koristi u svakodnevnom radu policije

    Od velike koristi u svakodnevnom radu policije

    Foto: M. Smajkić


Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) potvrdili su jučer da je u rad pušten videoanalitički sistem „Renata“. Riječ je o sistemu u okviru kojeg se putem 12 kamera nadzire saobraćaj na području Mostara i koji omogućava automatizirani nadzor svake registracijske tablice te je otuda i sam naziv „Renata“: REgistar NAcionalnih TAblica.

Kako su pojasnili iz MUP-a HNK, svaka registracijska tablica prođe kontrolnom tačkom te kroz integraciju s policijskom bazom podataka pruža provjeru u realnom vremenu različitim bazama podataka.

Veća sigurnost

Radi se o bazama registriranih odnosno neregistriranih vozila, ukradenih vozila i izgubljenih registarskih oznaka, onih s počinjenim prekršajima te bazi sumnjivih vozila.

Iz MUP-a su kazali da su u ovoj godini dobili značajna sredstva kroz IPA projekte, a u okviru kojih su nabavljena dva servera za sistem „Renata“ i druge policijske evidencije, 20 kompjutera, 10 mobilnih uređaja te drugu brojnu opremu neophodnu i značajnu za ovaj sistem.

- Ova donacija je iskorištena za instaliranje i puštanje u rad sistema „Renata“ u PU Čapljina, gdje je na području grada instalirana i puštena u rad jedna kamera. U narednom periodu planirana je instalacija dodatnih kamera koje će pokriti gradove Neum, Stolac, Čapljinu, Jablanicu, Prozor/Ramu, Konjic i Čitluk, kao i dodatne kamere u Mostaru - kazali su nam iz MUP-a HNK.

Također, naveli su da će uz postojeći videonadzorni sistem instaliran u Mostaru videoanalitički sistem „Renata“ zasigurno biti od velike koristi u svakodnevnom radu policije u evidentiranju prekršaja, krivičnih djela, a sve radi podizanja nivoa sigurnosti građana.

Ogroman značaj

- U narednom periodu planirana je nabavka radara i uvezivanje sa sistemom „Renata“ koji će omogućiti i sankcioniranje prekršilaca s vozilima stranih registarskih oznaka, što do sada nije bilo moguće, a značajno će povećati sigurnost i smanjiti broj saobraćajnih nesreća. Sistem „Renata“ ima mogućnost i nadogradnje instalacijom kamera za prepoznavanje lica te će Ministarstvo u skoroj budućnosti težiti da realizira i ovaj projekt koji je od ogromnog značaja za sigurnost građana i čini snažan alat u radu svake moderne policije - naglasili su iz MUP-a HNK.

Nema kazni za period stanja nesreće

Iz MUP-a HNK su kazali i da je zbog pandemije koronavirusa odgođeno slanje obavještenja o prekršiocima, a period stanja nesreće od 16. marta do 31. maja ove godine neće biti uzet u razmatranje. Sa slanjem obavještenja o prekršiocima Ministarstvo će početi ovih dana.

Više o:

MUP HNK "Renata"
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na