KONJIC

Osman Perva iz sela Jasenik bavi se sakupljanjem ljekobilja: Najlošija sezona u proteklih 20 godina

Tokom proljeća moglo se nešto sakupiti, međutim, kada su došle visoke temperature, došlo je do sušenja i bilo je nemoguće naći zelenu biljku

S. Džajić
  • Perva na svome imanju: Ovim poslom bavi se već 26 godina

    Perva na svome imanju: Ovim poslom bavi se već 26 godina

    Foto: S. Džajić


Osman Perva iz sela Jasenik jedan je od najpoznatijih sakupljača ljekobilja na konjičkom području. Ovim poslom se počeo baviti prije 26 godina, odmah nakon rata, jer, ostavši bez posla i stalnih prihoda, morao je naći novi izvor zarade. U to vrijeme upoznao je i farmaceutkinju iz Sarajeva, koja mu je predložila da počne sakupljati ljekobilje, prihvatio je, i uz njenu pomoć i čitajući literaturu, počeo je sakupljati i prve biljke.

Različite vrste

- U početku sam samo znao šta je kopriva, ali malo po malo, čitajući literaturu o ljekobilju, sve više sam učio o različitim vrstama biljaka. Sada poznajem gotovo 200 vrsta ljekobilja, a jedne godine uspio sam sakupiti čak 132 vrste. Od ovog posla se može solidno živjeti, nekada je cijela porodica sakupljala ljekobilje, tako sam i djecu odškolovao, a sada smo samo supruga i ja u ovom poslu. Nažalost, sve je manje zainteresiranih za sakupljanje, jer mladi odoše u svijet, a nama starijima sve je teže hodati po planinama i brati biljke - kazao nam je Perva.

Konjičko područje je veoma bogato različitim vrstama ljekobilja i šumskih plodova. Sezona za sakupljače počinje u martu i traje sve do novembra, no ovogodišnja je bila katastrofalna zbog suše i visokih temperatura.

  • Dio proizvoda porodice Perva

    Dio proizvoda porodice Perva

    Foto: S. Džajić


Bez zakona

- Ovo je jedna od najlošijih sezona u proteklih dvadeset godina. Tokom proljeća moglo se nešto sakupiti, međutim, kada su došli ljetni period i visoke temperature, jednostavno je došlo do sušenja i bilo je nemoguće naći zelenu biljku. Uspio sam sasvim malo sakupiti majčine dušice, kunice, kantariona, gloga, vrbovice... Neke ljekovite biljke sijem i na svome imanju, tako da imam tridesetak sakupljenih biljaka ove godine - naveo je Perva.

Sve biljke, kao i šumske plodove, borovnicu i brusnicu Perva sakuplja na području planina Zec, Bitovnja i Vranica.

- Borovnica je ove godine rodila kao nikada prije, ali, nažalost, pobrana je u kratkom roku i to dok je još bila zelena. Čak je i brusnica, koja sazrijeva krajem septembra, već pobrana. To je problem koji imamo dugi niz godina, ali, jednostavno, tu ne možemo ništa učiniti jer nemamo zakon o šumama na nivou kantona kojim bi se i ova oblast regulirala - rekao je Perva.

Udruženje ’Brusnica’

Osman Perva je i predsjednik Udruženja građana za zaštitu, sakupljanje i proizvodnju ljekovitog bilja i šumskih plodova „Brusnica“. Osnovano je prije 12 godina i u početku je okupljalo oko stotinu članova, a sada ih je tek dvadesetak, jer su mnogi, zbog izostanka novčanih poticaja za ovu oblast, odustali od sakupljanja ljekobilja na konjičkom području.

NA VRH

Podijeli članak na