MOSTAR

Nakon što su dobili presudu u svoju korist, mještani traže hitno zatvaranje "Uborka"

Plan prilagođavanja je donesen samo radi forme, kazala Mujala

S press-konferencije: Konačno riješiti problem. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

15.12.2022

Nakon više od godinu koliko je prošlo da su uložili tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma radi poništenja rješenja izrade plana prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju "Uborak" u Mostaru, Kantonalni sud u Sarajevu je donio presudu u korist Udruženja "Jer nas se tiče".

Tako je presudom, kako su predstavnici Udruženja kazali na konferenciji za medije, poništeno rješenje Ministarstva te je predmet vraćen na ponovni postupak bez prava žalbe.


Odavno ne ispunjava uslove za rad

- Ovom presudom su potvrđene naše sumnje o tome da je Grad Mostar plan prilagođavanja pokušao nametnuti kao trenutno rješenje, iako su namjeravali suprotno, kako bi deponija „Uborak“ ostala na istoj lokaciji. Taj plan je donesen samo radi forme, a ne u cilju rješavanja nagomilanih problema deponije koja odavno realno, a ni pravno ne ispunjava uslove za rad - kazala je Aiša Mujala, predstavnica Udruženja.

Naglasila je da mještani okupljeni oko Udruženja, ali i brojni drugi zahtijevaju od Gradske uprave Mostara da konačno riješe problem deponije, a to je njena sanacija i pronalaženje nove lokacije.



Mještani se četiri godine bore. Avaz

Podsjetimo, njihova borba kojom traže zatvaranje deponije traje već četiri godine, a u nekoliko navrata su blokirali dovoz smeća na Uborak.

Iz Gradske uprave Mostara jučer nisu mogli komentirati informacije u vezi presude, kazavši da im njen sadržaj nije dostupan.

Podsjetimo, u februaru je Gradsko vijeće Mostara dalo zeleno svjetlo gradonačelniku Mariu Kordiću za pokretanje procedure za kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od pet miliona eura za sanaciju stanja na "Uborku". Ta sredstva bi bila iskorištena , upravo,za realizaciju petogodišnjeg plana prilagođavanja.


Premašila kapacitete

Mujala je kazala da je deponija premašila sve svoje kapacitete i da, zapravo, ne može više primati otpad.

-Sada se taj otpad odlaže u visinu i deponija je trebala biti zatvorena prije dvije godine - kazala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.