OBAVLJEN UVIĐAJ

Požar na mostarskoj deponiji podmetnut

Na snimcima videonadzora se vidi osoba koja na lokaciji pali fitilj

Izgorjeli kamioni. PVJ Mostar

Meliha Smajkic

5.2.2024

Požar koji je sinoć izbio u krugu mostarske deponije „Uborak“, u kojem su izgorjela dva kamiona, vlasništvo firme „Izgradnja Tojaga“ je podmetnut. Potvrdio je to za portal „Avaza“ dežurni kantonalni tužilac, koji je, između ostalog, naložio izuzimanje snimaka videonadzora. Upravo su snimci pokazali da, je za sada, nepoznata osoba sinoć palila fitilj na lokaciji na kojoj je izbio požar.

Naloženo saslušanje čuvara

Inspektorima krim-policije PU Mostar koji su obavili uviđaj na licu mjesta, naložen je detaljni pregled snimaka s ciljem utvrđivanja identiteta osobe koja je izazvala požar, a naložene su i sve druge neophodne mjere i radnje.

Također, naloženo je saslušanje čuvara ovog odlagališta otpada, odnosno Javnog preduzeća „Deponija“, kao i direktora Mirhada Grebovića, ali i vlasnika firme čiji su kamioni izgorjeli.

Podsjetimo, mještani okupljeni oko Udruženja „Jer nas se tiče“ od 2019. godine traže zatvaranje ove deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju. Oni su nekoliko puta blokirali rad deponije, usljed čega je Mostar bio zatrpan smećem.

Pravni sporovi

Početkom januara, Federalna vlada je, na prijedlog Ministarstva okoliša i turizma FBiH, usvojila izvještaj Interresorne radne grupe za potrebe ponovnog razmatranja izmjene ili prestanka važenja okolišne dozvole za deponiju „Uborak“.

Okolišna dozvola je izdata lani 16. januara, nakon čega je udruženje podnijelo tužbu. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je žalbu uložilo 16. marta, a u međuvremenu je Kantonalni sud u Sarajevu predmet vratio na početak. Iz Ministarstva su, također, prema Sudu uputili urgencije za ubrzavanje upravnih sporova koji se odnose na okolišnu dozvolu i Plan prilagođavanja zatvaranja deponije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.