BOSNA I HERCEGOVINA Saopćeno iz Tužilaštva BiH

Podignuta optužnica protiv Duška Suvare za zločine na području Glamoča

On se tereti da je, u svojstvu pripadnika Vojske RS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

Fena
05.12.2019 09:30

Tužilaštvo BiH

Foto: Arhiv

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Duška Suvare, zvanog Hans, rođenog 1971. godine u Livnu. 

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Vojske RS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 

On je optužen da je, tokom maja i juna 1992. godine, na području Glamoča, u vojnoj uniformi i naoružan automatskom puškom, dolazio u mjesta nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti te prijetnjama po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne ozljede.

Optuženi se tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZBiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

NA VRH