ODŽAK

Poljoprivrednici ne daju 11 hiljada dunuma u 40-godišnju koncesiju privatnoj firmi

Pozivam vijećnike Odžaka da budu uz narod, da slušaju glas naroda - kazao je Ivanković

Nezadovoljni poljoprivrednici prenoćili uz vatru u centru Odžaka

H. Č.

28.11.2018

Veliki broj odžačkih poljoprivrednika, građana, udruženja branilaca i drugih kojima je proizvodnja hrane jedino zanimanje već dva dana protestiraju u centru ovog posavskog gradića. 

Protesti pod motom “Zemlja je izvor života” organizirali su da bi odgovornima u Vladi i Skupštini Posavskog kantona, ukazali na, kako se čulo na protestima, sramnu odluku o davanju 40-godišnju koncesiju 11.000 dunuma plodne zemlje jednoj privatnoj firmi.

Proteste je organiziralo Udruženje poljoprivrednika “Žito” iz Odžaka, na čijim plakatima je pisalo “Zemlja je život”. Članovi Udruženja su prvenstveno protiv davanja općinske zemlje na koncesiju u dužini od 40 godina, jer bi na taj način tu zemlju sve te godine mogao koristiti jedan čovjek. Oni su za to da se općinska zemlja putem natječaja svake godine poljoprivrednicima daje u zakup za korištenje. 

Kako sada stvari stoje, a što se dalo čuti i naslutiti na jučerašnjim protestima, uz poljoprivrednike je stao i načelnik Odžaka Jakov Ivanković (HDZ). 

- Pozivam vijećnike Odžaka da budu uz narod, da slušaju glas naroda, i pozivam ih na moral i svijest. Protiv ove sramne odluke je i narod Odžaka, poljoprivrednici i udruženja branilaca - kazao je Ivanković.

Jedan od organizatora mirnih protesta u Odžaku Drago Zečević danas nam je izjavio da je većina ljudi koji se bore za zemlju, koja je poslije Drugog svjetskog rata nacionalizacijom oduzeta od ljudi, a sada se želi koncesijom dodijeliti privatnoj firmi, a ne poljoprivrednicima, kaže da su poljoprivrednici, uz snijeg i niske temperature, noć proveli ispred zgrade Općine u Odžaku, blokirajući je svojim traktorima.

- Kada su nam u bivšoj Jugoslaviji oduzeli zemlju, nismo znali na koji period je oduzimaju, sada znamo da se zemlja daje u koncesiju na 40 godina. Mi ćemo se boriti da se to tako ne desi, od OV Odžak tražimo da se poništi program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, kojim je naše zemljište dato da o njemu odlučuje Vlada Posavskog kantona. Ta općinska zemlja se može davati godišnje nama poljoprivrednicima u zakup pa da i općina ima korist, a i mi poljoprivrednici da, obrađujući tu zemlju, živimo - rekao je Zečević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.