REPUBLIKA SRPSKA

"Sabur duše plemenite"

Jubilarna Kurban-bajramska akademija u Bijeljini

Autor:E. MUSLI

15.9.2016

Jubilarna, petnaesta po redu kurban-bajramska akademija pod nazivom "Sabur duše plemenite" održana je u srijedu 14. septembra u Centru za kulturu u Bijeljini. U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Bijeljina, program akademije izveli su folklorna trupa i Hor "Atik" Mektebskog centra u Bijeljini te gosti iz Medžlisa islamske zajednice Kalesija, Hor "El-Aziz" iz džemata Kikači.

Program akademije počeo je nastupom mališana iz bijeljinskog Mekteba za predškolski uzrast koji su izveli prigodnu pjesmu posvećenu Bajramu. Nastavljeno je nastupom horova i izvođenjem ilahija te čitanjem prijevoda Kur`anskih ajeta i sura. U završnom dijelu nastupila je foklorna trupa izvođenjem spleta bošnjačkih igara. Voditelj programa bio je Mirsad ef. Okanović, imam bijeljinske Sulejmanija džamije, a nakon akademije, druženje omladine nastavljeno je  Mektebskom centru.    

Uz džematlije, imame i glavne imame bijeljinskog i okolnih medžlisa te izaslanika Pravoslavne crkve, svečanoj akademiji prisustvovali su potpredsjednik RS Ramiz Salkić, član Sabora i IZ u BIH i predsjednica Asocijacije žena SDA Senija Bubić, predstavnici lokalne vlasti, političkog i kulturnog života i nevladinih bošnjačkih organizacija.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.