REPUBLIKA SRPSKA

Srebrenica: Kod Halida Mešanovića boravili turisti iz Japana i Australije

U Klotjevcu sve više stranih turista

S. SMAJLOVIĆ

9.10.2016

Blaga klima, šume, lovište Sušica bogato raznovrsnom divljači, dva stara grada i deseci stećaka iz daleke historijske prošlosti, lijepo uređene kuće, domaći kulinarski specijaliteti, akumulaciono jezero HE Perućac, mamci su za turiste planinskog sela Klotjevac, udaljenog tridesetak kilometra od Srebrenice.

Prepoznao biznis

Sve je to prepoznao prvi povratnik ovog sela Halid Mešanović (38), koji živi s majkom, ocem, suprugom i troje djece, i osim poljoprivredom i stočarstvom, odlučio se baviti i turizmom.

- Prije tri godine komšija Haris Halilović, koji živi u Australiji, ovdje je doveo troje studenata iz te daleke zemlje. Zbog uvjeta smještaja nisu se dugo zadržali, ali su bili oduševljeni ovdašnjim prirodnim ljepotama i seoskom hranom. Obećali su da će naredne godine dovesti veću grupu, a ja sam odlučio da im osiguram bolje gostoprimstvo i smještaj - kazuje Mešanović.

abdulah-s-unukama

 Halidov otac Abdulah s unukama

Prošle godine Mešanović je zasukao rukave, prodao nekoliko ovaca i janjadi te novac uložio u uređenje sprata i potkrovlja porodične kuće. U tim prostorijama pojačao je kapacitet vode, uradio kupatila, kuhinju, smjestio kreveta i sve ono što treba za ugodan boravak.

Najavili dolazak    

Kaže da su ovog ljeta kod njega boravili turisti iz Japana, Australije i nekoliko evropskih zemalja. Bili su  zadovoljni smještajem, hranom i prirodnim ljepotama te su najavili dolazak veće grupe i iduće godine.  Turisti koriste ovdašnje prirodne ljepote. Kupaju se i love ribu u jezeru, a na raspolaganju im je i moj čamac. Sve ih interesira, a posebno naši običaju. Kupuju hranu i kućnu radinost u selu, snimaju svaki kutak i predmet na koji naiđu.

Porodica Mešanović ima 250 ovaca. O njima se brine Halidov otac Abdulah, a pomažu mu unuke Sabina, Almedina i Aldina.

Ž8 = S. SMAJLOVIĆ

Skromni uvjeti smještaja

- Kada je, prije tri godine, ovdje stigla grupa turista iz Australije, nisam imao odgovarajuće uvjete za smještaj. Spavali su na spužvama i u tuđim kućama i bili zadovoljni. Potrudio sam se da osiguram skromniji smještaj. Prvo sam riješio pitanje snabdijevanja vodom, zatim kupatila, a nakon toga sam uredio sobe. Nije to komforan smještaj kao u hotelima, ali je bitno da su turisti zadovoljni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.