REPUBLIKA SRPSKA

Zaraznu šugu kod 20 učenika ljekari uspjeli efikasno suzbiti

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja

Autor:Lj. LJUBOJEVIĆ

27.12.2016

Tokom ovog mjeseca u Bijeljini je otkriveno dvadesetak slučajeva šuge, a u pitanju su, uglavnom, bila djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, potvrdio je doktor Zoran Dakić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini. Naglasio je da je ova zarazna bolest brzo sanirana.

Neophodne mjere

Poduzete su sve neophodne mjere da bi ova zarazna bolest bila na vrijeme i efikasno suzbijena.

Doktor Dakić kaže da se šuga, odnosno skabijes, jednostavno prenosi, najčešće rukovanjem, jer se parazit u obliku grinje, nakon što se učahuri u koži, na jednostavan način prenosi s jedne na drugu osobu.

- Poduzeli smo sve neophodne mjere da bismo spriječili širenje šuge. Zajedno s gradskom zdravstvenom inspekcijom posjetili smo sve škole, vrtiće i ustanove predškolskog uzrasta u gradu. Izdali smo i neophodne smjernice i uputstva kako treba postupati u slučajevima kada se pojavi šuga, odnosno, u narodu poznatija kao bolest prljavih ruku - ističe dr. Dakić.

Prema njegovim riječima, u roku od desetak dana uspjeli su riješiti ovaj problem na području Bijeljine. Nije to ništa novo za ovu, kao ni za druge sredine.

- Treba, prije svega, obratiti pažnju na higijenu ruku kada su u pitanju djeca. Treba znati da se šuga prenosi i spolnim putem, tako da je neophodno obratiti pažnju i na higijenu posteljine, pogotovo ukoliko je riječ o življenju u kolektivnom smještaju - upozorava dr. Dakić.

Higijena ruku

On kaže da se tokom godine na području Bijeljine evidentira pedesetak slučajeva šuge te da u prvom redu u ovakvim situacijama treba obratiti pažnju na higijenu ruku.

Lako i efikasno liječenje

Zdravstveni radnici ovu bolest dovode u vezu i s lošim socijalno-ekonomskim uvjetima života i niskim nivoom zdravstvene prosvjećenosti stanovništva. Najčešće se javlja kod siromašnih i socijalno zapuštenih osoba. U svemu ovome dobro je to što se ova zarazna bolest lako i efikasno liječi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.