REPUBLIKA SRPSKA

Zelengora: Doček 2017. na 2.014 metara nadmorske visine i –25 stepeni

Fočanski planinari Novu godinu dočekali na najvećem vrhu planine

Al. B.

1.1.2017

Članovi Planinarskog društva "Zelengora" iz Foče, Srđan Kulić, Dejan Lučić, Đorđe Miletić i Karlo Šimović, Novu godinu su dočekali na Bregoču, najvećem vrhu Zelengore. Nisu ih omeli ni jak sjeverni vjetar ni polarna temperatura koja se, tokom uspona, spuštala i do 25 stepeni ispod nule.

- Nikada u životu tako nešto nisam doživio. Od hladnoće se ledio dah i krv u žilama, osjećao sam kako vjetar probija tri kape koje sam imao na glavi, a na samom vrhu smo shvatili da nam je zaleđena i hrana, kao i pivo koje smo nosili u ruksacima. Tako smo u ponoć nazdravili čajem iz termos boce – ispričao je Karlo Šimović, predsjednik društva.

focanski-planinari-na-zelengori-3

Uspon je trajao četiri sata. Zbog snježnih nanosa automobilom nisu mogli stići dokle su namjeravali, pa su pješačili sat duže od planiranog. Iako je noć bila vedra mladi mjesec nije bio dovoljan da razbije tamu, pa su se kretali uglavnom uz pomoć čelnih lampi, navigacije i služeći se oznakama duž staze.

- Na nekim mjestima visina snijega je bila mala, a onda odjednom upadneš u snijeg do pasa. Vjetar je stvarao nanose. Na vrhu se nismo mnogo zadržavali, ispratili smo staru i dočekali novu godinu, čestitajući jedni drugima, ali nazdravljajući i planinskoj ljepotici, po kojoj je nazvano naše društvo - naglašava Šimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.