Uskoro registar svih pedofila u Republici Srpskoj

Avaz.ba
15.11.2017 21:41

Nacrt zakona o posebnom registru pedofila je gotov i spreman za sjednicu Vlade Republike Srpske.

Registar će biti baza podataka sa ličnim podacima, fotografijom osoba koje imaju pravosnažene presude za krivična djela protiv polnog integriteta i iskorišćavanja djece. 

Poluotvorenog tipa

Kako prenosi ATV, bit će poluotvorenog tipa. Uvid na registar će imati policija, sudovi, tužilaštvo i ustanove koje rade s djecom. Nacrt bi se, očekuju u Ministarstvu pravde, trebalo naći uskoro na skupštinskom zasjedanju.

- Bit će sutra na sjednici Vlade RS, a nakon toga, bit će upućen u skupštinsku proceduru. Znači ostajemo pri onome što smo kazali, s tim da smo stavili jedan uslov, a to je da Vlada RS ne diktira tempo rada u NS RS, već NS RS i njegov kolegijum će odlučiti kada će biti sjednica - izjavio je Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde RS.

U 2016. zabilježeno je 28 krivičnih djela, dok je u osam mjeseci ove godine manje za 15 djela. Baš iz tih razloga je potrebno da registar što prije stupi na snagu, kažu u udruženju psihologa. To bi za djecu bio jedini spas, kažu psiholozi.

- Mi ćemo nastaviti dalje sprovoditi i kreirati takve programe, a mislim da nam broj razotkrivenih djela, broj prijavljenih i broj riješenih djela zapravo govori u prilog tome da smo na dobrom putu - rekla je Sanja Radetić Lovrić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja psihologa RS.

Svaki pedofil zaveden u registru, morao bi se redovno javljati u policijsku stanicu, kao i prijavljivanje putovanja, bio bi mu zabranjen pristup objektima u kojima borave djeca. Takve obaveze bi prestale nakon deset godina. Bivši ombudsman za djecu Nada Grahovac sa tim se baš i ne slaže.

- Mislim da je rok od deset godina kratak i da bi ga trebalo povećati. A istovremeno obaveza javljanja policijskom organu prvi put u roku od 15 dana od izdržane kazne, a onda svake godine na dan izdržane kazne, što znači jednom godišnje, mislimo da bi tu obavezu trebalo povećati - rekla je Nada Grahovac, bivši ombudsman za djecu RS.

Kazne u FBiH

Kakve i kolike su kazne za pedofile u Federaciji, nismo uspjeli saznati. Iz Federalnog Ministarstva pravde danas nisu imali vremena da odgovore dokle su stigli kada je u pitanju osnivanje registra.

A FBiH ovih dana potresa slučaj silovanja 10-godišnje djevojčice.

NA VRH