Sindikati traže ocjenu ustavnosti Zakona o željeznicama RS

Fena
15.02.2018 17:15

Predsjednik Sindikata željezničara RS Milijan Marković najavio je danas da će pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti Zakona o željeznicama RS.

-Zakon je za sindikate neprihvatljiv – rekao je Marković i pojasnio da se u primjeni zakona pojavio ozbiljan problem, jer radnici koji su radili prije rata u Sloveniji i Hrvatskoj ne mogu ostvariti puno pravo na starosnu penziju sve dok ne navrše 65 godina starosti.

Smatra da su ovi radnici time dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge njihove kolege.

Na sastanku s ministrom saobraćaja i veza RS Neđom Trninićem su izrazili nezadovoljstvo, kako je naveo, jer sindikalci nisu uključeni u proces nove sistematizacije u ovom javnom preduzeću, u kojem je u toku proces restrukturiranja.

Kazao je i da su nezadovoljni jer se ne ukidaju radna mjesta u administraciji, već tamo gdje je neophodna radna snaga na željeznicama.

Marković je naveo da je od 3.100 radnika na Željeznicama RS taj broj već sada smanjen za oko 300, prirodnim odlivom, te da nisu zadovoljni ponuđenim naknadama za dobrovoljni odlazak u penziju.

Sindikalci traže da te naknade budu 240 eura za svaku godinu radnog staža na Željeznici. Trenutno im se za 18 i više godina staža nudi 12 prosječnih plaća, što je, kaže Marković, malo, imajući u vidu visinu zarada koje su ispod 600 KM.

Resornom ministru su prenijeli i stav da sindikalci moraju da budu uključeni u proces restrukturiranja, što, kažu, sada nije slučaj, jer to ne želi uprava ovog preduzeća.

NA VRH