REPUBLIKA SRPSKA

Betonski zid kroz Janju bit će dodatna zaštita od poplava

Do visine od jednog metra uz taj parapetni zid bit će nasuta zemlja tako da će i funkcionalno i estetski biti prihvatljiv, kaže Aletović

Janja: Gradnja zaštitnog zida visokog skoro 2,5 metara

Piše: Lj. Lj.

5.3.2018

Svaka obilnija kiša i najnovije snježne padavine kod stanovnika koji žive uz rijeku Drinu i Savu u Semberiji izazivaju sjećanje na katastrofalne poplave iz 2014. godine i ogromne štete koje je vodena bujica izazvala na objektima, infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu.

Izuzetno niske temperature privremeno su ovih dana zaustavile regulaciju korita rijeke Janje kroz istoimeno naselje. Ipak, ono što su do sada uradili neimari sarajevske firme “Džekos”, trebalo bi da bude garancija za potpunu zaštitu ovog naselja od poplava u budućnosti.

Nakon regulacije korita, u toku je i gradnja zaštitnog zida, visokog skoro 2,5 metara te takozvanog parapeta, također visokog oko dva metra. Upravo je gradnja parapeta izazvala nedoumice kod mještana Janje, koji smatraju da će dobiti zid kroz naselje, ističući da bi taj zid mogao dodatno ugroziti dio naselja u slučaju velikih vodostaja te da ni estetski nije prihvatljiv.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja Azem Aletović smatra, pak, da se svi radovi izvode u skladu s odobrenom projektnom dokumentacijom i da će Janja, nakon završetka regulacije korita, biti u potpunosti zaštićena od poplava.

- Ima neinformiranih ljudi, koji postavljaju pitanje šta će nam betonski zid kroz naselje. Mnogi od njih nisu upućeni u projekt i ne znaju da će do visine od jednog metra, uz taj parapetni zid, biti nasuta zemlja, tako da će i funkcionalno i estetski sve to biti prihvatljivo - kaže Aletović.




Aletović: Projektna dokumentacija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.