GODIŠNJICE

Posjeta najtužnijoj masovnoj grobnici u BiH

S. SMAJLOVIĆ

10.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U bratunačkom prigradskom naselju Suha, učenjem Jasina, Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju 140 civilnih žrtava rata u ovom naselju i na masovnoj grobnici u centru Suhe, te historijskim časovima, danas je obilježena 26. godišnjica zločina nad Bošnjacima Bratunca.

Govoreći na historijskom času pored spomen-obilježja, Šefik Begić je naglasio da su jedinice Novosadskog korpusa, potpomognute pripadnicima policije i paravojnim jedinicama s pet oklopnih transportera, opkolili Suhu. Mnoge su ubili na kućnom pragu, a ostale civile odveli na gradski stadion i nikada se nisu vratili. 

Položeno je cvijeće i proučena Fatiha i pored obilježja masovne grobnice u centru Suhe, koju su nakon ekshumacije haški istražitelji i predstavnici međunarodnog Instituta za traženje nestalih proglasili najtužnijom masovnom grobnicom u BiH.

Iz ove grobnice u maju 2005. godine ekshumirano je 30 posmrtnih ostataka bošnjačkih civila, među kojima 20 žena, deset muškaraca i osmero djece. 

Ekshumirano je i tijelo Zekire Begić, koja je bila u devetom mjesecu trudnoće. Ona i njena beba, nakon ekshumacije i identifikacije, dvije godine kasnije ukopane su u porodičnom mezarju Janjari kod Bijeljine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.