NEPOGODE

Ovolike količine grada nisu zapamćenu u posljednjih 40 godina

Direktor Tihomir Dejanović pokazuje lokaciju jednog radara u blizini Sarajeva

B. GRGIĆ

30.5.2018

Prema vremenskoj prognozi, padavine s gradom moguće su i narednih dana pa u protugradnoj zaštiti pažljivo motre gradonosne oblake.  

Višegodišnji prosjek

Za 17 dana djelovanja tokom aprila i maja ove godine strijelci protugradne preventive RS su od Une do Drine ispalili 696 protugradnih raketa. Time je gotovo dostignut višegodišnji prosjek za cijelu sezonu. Prema riječima Tihomira Dejanovića, direktora ovog preduzeća, već sada se radi o sezoni bez presedana, nezabilježenoj u proteklih 40 godina.

- Sasvim je sigurno da smo spasili poljoprivrednike od višemilionskih šteta. Ne samo poljoprivrednike, već i infrastrukturu, automobile i druge vrijednosti. Vrijednost ispaljenih protugradnih raketa je oko 400 hiljada maraka, ne smijemo ni pomišljati kolike bi bile štete - rekao je Dejanović.

Ovo preduzeće radi uz pomoć najmodernijih meteoroloških radara, stacioniranih na planinama Borji i Jahorini. Radarskim signalom pokrivaju područje cijele bivše Jugoslavije i pola Albanije. Protugradnim sistemom štite 26 lokalnih zajednica, mahom u Republici Srpskoj, te područje Brčko Distrikta i Gradačca. Protugradnu djelatnost obavljaju sa 218 klasičnih protugradnih stanica, 11 automatskih i 35 prizemnih generatora. Zanimljivo je da uvođenje protugradne zaštite u jednoj općini nije velika investicija.

 Lansirna rampa

- Radi se o sumi od 10 hiljada maraka po jednoj lokaciji sa kompletnom infrastrukturom. To je početna investicija, i podrazumijeva lansirnu rampu, paljbeni mehanizam i radiokomunikaciju. Rad u sezoni podrazumijeva tri hiljade KM za strijelca, a jedna raketa košta oko 600 maraka. Potrebno je desetak po jednoj stanici - kaže Dejanović.

Šta je potrebno  

U općine srednje veličine u FBiH poput Maglaja ili Travnika treba instalirati četiri stanice i s početnim ulaganjem za infrastrukturu te za rakete i nadoknadu strijelcu, radi se o godišnjem iznosu od 80 hiljada maraka. Narednih godina taj iznos je dva ili tri puta manji i radi se samo o nadoknadi za strijelca od 3.000 KM maraka i oko 30.000 za nabavku raketa. Kompletna investicija je manja od štete koju pričini jedna osrednja tuča.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.