REPUBLIKA SRPSKA

Srebrenica: Nezadovoljni mještani protestirat će ispred Općine jer ne žele azil za pse u komšiluku

Mještani potpisali peticiju

S. SMAJLOVIĆ

4.6.2018

Mještani Gostilja kod Srebrenice ne žele da u njihovom naselju bude sagrađen azil za pse lutalice pa su potpisali peticiju, koju su predali općinskim službama. Ako Općina danas ne obustavi gradnju azila u njihovom naselju, sutra će organizirati proteste ispred općinske zgrade.

 Upućena peticija

Azil u naselju četiri kilometra udaljenom od Srebrenice je projekt novoosnovanog Udruženja „Silver Dog“, koji podržavaju Općina i nekoliko međunarodnih organizacija.

No, realizacijom ovog projekta nezadovoljni su mještani ovog naselja pa je njih 92 nadležnim općinskim službama predalo potpisanu peticiju i najavljuju da će protestirati zbog postavljanja skloništa za pse u njihovom naselju.

Mještani Gostilja, 95 posto bošnjačko stanovništvo, zaprepašteni su gradnjom skloništa za pse, jer je to lokacija iznad samog sela i pored nekoliko izvora, koje godinama koristi više domaćinstava naselja Kalemci.

 Čuvanje stoke

Iznad samog lokaliteta su lovište Zanik i pašnjaci za stoku. Kako kažu inicijatori peticije Admir Gabeljić, Zaim Hasanović i Seid Delić, to bi značilo da se tu ne bi lovilo i mještani ne bi mogli čuvati stoku na svojim imanjima.

Oni kažu da ih Velimir Stojanović, predsjednik Udruženja „Silver Dog“, prijavljuje policiji da oni zbog azila pucaju iz vatrenog oružja i ometaju rad, što nije tačno, te će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu za lažno optuživanje.


 Samo privremeno  

Stojanović kaže da je sklonište privremenog karaktera do udomljena pasa lutalica te da protesti Gostiljana nisu opravdani. Prema njegovim riječima, lokacija se nalazi 250 metara od najbližih kuća, što propisi dozvoljavaju.


Lokacija je iznad sela i pored izvora

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.