ODLUKE Tužilaštvo još nije okvalificiralo slučaj

Narodna skupština RS: Izvještaj Anketnog odbora u slučaju ''Dragičević'' bit će razmatran 3. jula

Nap.ba
19.06.2018 12:14

Foto: Dragičević na jednom od protesta

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas neće razmatrati izvještaj Anketnog odbora u slučaju ''David Dragičević'', već će to biti učinjeno na nastavku sjednice 3. jula, prenijeli su mediji.

Anketni odbor je ispitao zvaničnike MUP-a RS, ministra Dragana Lukača, vještaka medicinske struke Željka Karana, glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira, kao i postupajućeg tužioca u ovom slučaju Dalibora Vreću o okolnostima ovog slučaja, kao i o mogućim propustima nadležnih institucija.

Na ranijoj sjednici održanoj 10. maja Davor Dragičević se obratio poslanicima i tražio da se riješi ubistvo njegovog sina. On je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnio nekoliko hiljada krivičnih prijava vezano za ovaj slučaj. Protesti građana još se održavaju na Trgu Krajine, gdje se traži istina o Davidovoj smrti.

Jedan od zaključaka Anketnog odbora je da postoji osnov sumnje da je 21-godišnji mladić ubijen i očekuju da se po ovom pitanju što hitnije odredi Tužilaštvo Republike Srpske s odgovarajućom tužilačkom odlukom. Tužilaštvo još nije okvalificiralo ovaj slučaj.

Za 7. juli u Banjoj Luci su najavljeni masovni protesti porodice Dragičević i grupe ''Pravda za Davida''.

NA VRH