BIH

Dragičević predao otvorena pisma poslanicima u NSRS, prozvao i Tužilaštvo

Davor Dragičević predao pisma poslanicima u NSRS ( G. Dakić)

Piše: G. D.

2.7.2018

Davor Dragičević danas je u Banjoj Luci predao 83 pisma za 83 poslanika u NSRS uz povik "Pravda za Davida".

Dragičević je dao rok Tužilaštvu da do 15.40 smrt njegovog sina okarakterizira kao čin teškog ubistva.

Davor je pred okupljenim novinarima kazao da očekuje da Tužilaštvo okvalificira smrt Davida kao ubistvo.

- Stojim ovdje danas kao najponosniji otac svoga sina. Očekujem da danas do 15.30 Tužilaštvo okvalificira smrt Davida kao ubistvom. Također, očekujem da se jednoglasno usvoji izvještaj Anketnog odbora. Ako nisu za istinu i pravdu, neka ostanu u Skupštini. Pozivam sve, bez obzira na vjeru i naciju, na miran skup "Pravda za Davida", koji će se održati 7. jula. Tražimo samo istinu i pravdu koju nam ova država ne da - rekao je Davor.

Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine RS formiranog Odlukom Narodne skupštine RS, kazao je da su napravljeni ogromni propusti Tužilaštva u vezi sa slučajem "Dragičević".

- Evidentno je da nadležno tužilaštvo od samog početka praktično ne rukovodi istragom, nego da pojedine istražne radnje po svom nahođenju vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, a da te radnje potom Tužilaštvo samo verificira. Ovo je u više navrata konstatirano i od najviših funkcionera MUP-a - rekao je Borenović na današnjoj sjednici entitetskog parlamenta.


On je, također, naglasio da je ovo najvažnija odluka u novijoj historiji parlamenta.

- Očekujem da usvoje izvještaj i zaključke. Da pokažu humani dignitet. Bilo šta drugo će uništiti NSRS. Samo podrška izvještaju Anketnog odbora ima smisla i može biti najbolji odgovor i najveći korak ka istini i pravdi. Ovo će možda biti i najvažnija odluka u novijoj historiji parlamentarizma u RS. Niko nije osporio nijedan argument. To znači da je izvještaj urađen profesionalno i stručno - kazao je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.