ZNAČAJNI DATUMI

Cvijeće i Fatiha za stradale na Slapu kod Žepe

Al.B

19.6.2018

Godišnjicu zločina nad stanovnicima Rogatice Udruženje porodica i prijatelja nestalih osoba „Suza“ obilježilo je na Slapu kod Žepe.

Cvijeće je položeno na mjestu gdje su prije 18 godina pronađene dvije masovne grobnice sa 124 žrtve ratnih zločina.

Udruženje „Suza“ tako je nastavilo praksu da godišnjicu stradanja civila iz Rogatice svake godine obilježava na drugoj lokaciji masovnog stradanja. A mnogo ih je u ovoj općini, poput Duljevca, Dizdareve njive, Seljana, Kozadra, Paklenika, Ivan polja, Vragolova, Karačića ili Slapa, na kojima su nakon rata otkrivene masovne grobnice.

- Ukupno su ovdje ekshumirane 124 osobe, uglavnom iz Višegrada. Ovdje ih je Drina donijela, a hrabri Žepljaci su ih vadili iz rijeke i ovdje ih ukopavali – kaže Majda Ćurovac, predsjednica Udruženja „Suza“.

Fatihu ispred spomen-obilježja, koje je još u izgradnji, proučio je i Fahrudin Mujkić, čiji je brat, također, jedna od žrtava etničkog čišćenja Višegrada. 

- Odveden je zajedno sa svojim badženogom, kod koga se sakrio u Višegradu, u njegovom stanu. Došli su pripadnici rezervne policije, odveli ih, da bi do ovog mjesta rijekom njihova tijela kasnije došla – kaže Fahrudin.

Iako su zločini nad stanovnicima Rogatice počeli ranije i trajali su i nakon tog datuma, porodice žrtava godišnjicu stradanja obilježavaju 19. juna, na dan kada je izvršen napad na dio gradskih naselja u kojima je ubijeno više od 150 osoba. Za žrtve ratnih zločina u Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici proučena je hatma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.