POMOĆ Program se pokazao kao veoma uspješan

Trebinje finansira učenike iz ruralnih područja i ako su im roditelji zaposleni

Naknada po prvi put uvedena prošle školske godine

Srna
26.08.2018 19:07

Foto: Arhiv/Ilustracija

Grad Trebinje će od nove školske godine pomagati 142 učenika koji žive u ruralnom području, bez obzira na to jesu li su im roditelji zaposleni i da li školu pohađaju u gradu ili selu.

Gradonačelnika Trebinja Luka Petrović rekao je za Srnu da se ovaj program pokazao kao veoma uspješan tokom prošle školske godine, kada je naknadu na mjesečnom nivou dobivalo 149 učenika.

- Djeca čiji su roditelji zaposleni imat će mjesečnu naknadu od 50 KM, u porodicama gdje radi jedan roditelj 75 KM, a tamo gdje ne rade oba roditelja mjesečno će primati po 125 KM - pojasnio je Petrović, koji je i inicijator ovog programa.

On je rekao da ovim programom grad pokušava da zadrži djecu u ruralnim područjima, gdje se njihovi roditelji najčešće bave poljoprivrednom ili stočarstvom i tako osiguravaju egzistenciju cijelom domaćinstvu.

Učenici će naknadu dobivati tokom devet mjeseci.

U Trebinju djeluju četiri područne škole i to u Petrovom polju, Lastvi, Dražin Dolu i Ljubomiru.

Direktor Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" Darko Jegdić rekao je da će u područnom odjeljenju ove ustanove u Lastvi nastavu od septembra pohađati 45 đaka, dok će u Dražin Dolu biti 11, a u Ljubomiru devet učenika.

- Ovo roditeljima mnogo znači. Ljudi se bore na selu da porodici osiguraju normalne uvjete za život i za njih je svaka pomoć dobrodošla. Jedan roditelj mi je rekao da će ovu naknadu što dobije od grada iskoristiti da djecu upiše na neki sport, kurs stranog jezika ili folklor - rekao je Jegdić.

Područnu školu u Petrovom polju, koja djeluje pri Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", od septembra će pohađati 59 učenika.

Ova naknada je po prvi put uvedena prošle školske godine i jedinstvena je među lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

NA VRH