REPUBLIKA SRPSKA

MUP RS podnio 23 izvještaja protiv 28 osoba zbog krijumčarenja migranata

Izvještaji podneseni Tužilaštvu BiH

Vlada RS

Fena

7.9.2018

Policija manjeg bh. entiteta je od početka godine pronašla 2.852 migranta, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, a u najvećem broju slučajeva kod sebe nisu imali lična dokumenta.

- Više od polovine migranata pronađeno je na području Policijske uprave Bijeljina, dok je značajan broj evidentiran na području Zvornika - saopćeno je nakon treće sjednice Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorija tog bh. entiteta. 

Tužilaštvu BiH podnijeli su 23 izvještaja protiv 28 osoba zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela krijumčarenje ljudi.

- Na području RS nisu evidentirana krivična djela ili prekršaji narušavanja javnog reda i mira koje su izvršili migranti, a razlog je, među ostalim, i to što je policija RS uspostavila dobru kontrolu kretanja migranata - navodi se u saopćenju iz MUP RS.

Na sastanku, kojim je predsjedavao direktor policije RS također je istaknuta spremnost policije da, ukoliko se za tim ukaže potreba, stavi na raspolaganje i veći broj policijskih službenika koji bi pomogli Graničnoj policiji BiH u sprečavanju i otkrivanju ilegalnih migranata.

Trenutno je 78 policijskih službenika MUP-a RS angažirano da u ovom smislu pomogne Graničnoj policiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.