TRADICIJA

Trebinje: Djeda Mraz darovao kapi života

Jubilej dobrovoljnog darivanja krvi. Avaz

Piše: P. M.

3.1.2019

Tradicionalno, već petu godinu zaredom prvi dobrovoljni davalac krvi u Službi za transfuzijsku medicinu Trebinje je Djed Mraz.  

Čestitajući svima Novu godinu, Djed Mraz je naglasio da je ovo mali jubilej njegovog dobrovoljnog darivanja.

- Volim humanost, da poklanjam i ovim činom želim da potaknem i druge da daju krv. Nadam se da ovo ima utjecaja na ljude da vide i da se odluče na davanje krvi, a posebno mi je drago da ima mlađih davalaca koji su dobili paketiće prije nekoliko godina od Djeda Mraza, a odlučili su da i oni daju nekome krv koja može značiti život - istaknuo je Djed Mraz i dodao da želi da i ova godina bude uspješna u dobrovoljnom davalaštvu krvi u Trebinju.

Prema riječima dr. Dragana Šarenca, načelnika Službe za transfuzijsku medicinu Trebinje, Djed Mraz je unazad ovih godina bio vjesnik uspješnijih godina u odnosu na prethodnu.

- U 2018. godini imali smo i najveći broj prijavljenih dobrovoljnih davalaca. Posljednjih godina imamo stalni trend rasta dobrovoljnog davalaštva i svaka naredna je uspješnija po svim parametrima, a najvažniji rezultat je to da krvi ima dovoljno za naše pacijente. Ove godine prikupili smo najviše jedinica krvi od postanka naše službe i davalaštva krvi na području istočne Hercegovine 2.341 jedinica krvi i provedeno je 58 organiziranih akcija, što je u prosjeku više od jedne sedmično - zaključio je Šarenac.

Prema broju prikupljenih kapi života, Služba za transfuzijsku medicinu u Trebinju svrstava se među vodeće u BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.