PROJEKTI

U Banjoj Luci će biti otvoren „Art bioskop“ sa 50 mjesta

Radi se o kinu namijenjenom za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova. U junu 2017. godine otvoreno „Art dvorište“, a u maju prošle godine „Art terasa“

Otvaranje novih prostora jedan od strateških ciljeva Banskog dvora

G. DAKIĆ

13.3.2019

Banjalučki kulturni centar Banski dvor pokrenut će ove godine „Art bioskop“ kapaciteta 50 mjesta namijenjen za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova.

 Nema pauze

Direktor Banskog dvora Mladen Matović ističe da je otvaranje novih prostora za kulturne namjene u ovoj instituciji jedan od strateških ciljeva Banskog dvora.

- „Art dvorište“ smo otvorili u junu 2017. godine, a „Art terasu“ u maju prošle. Zahvaljujući ovim prostorima, Banski dvor je već dvije sezone jedna od rijetkih ustanova kulture koja ne pravi ljetnu pauzu, već u kontinuitetu organizuje bogat kulturni program tokom čitavog ljeta - kazao je Matović.

Adaptacija i uređenje novog prostora „Art bioskopa“ podrazumijeva pokretanje nove kamerne scene na prvom spratu Banskog dvora i oživljavanje još jedne scene za kulturne namjene.

- Nastavit ćemo da organizujemo kulturne sadržaje u vlastitoj produkciji. Posebna pažnja biće usmjerena na organizaciju festivala pokrenutih u prošloj godini koji će biti najzahtjevniji i najveći izazov za Banski dvor ove godine - istakao je Matović.

Tri festivala

Prošle godine je Banski dvor pokrenuo tri nova festivala i uspješno organizirao više od stotinu programskih sadržaja u vlastitoj produkciji. Banja Luka je postala bogatija za Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“, Festival džez muzike „Intime Jazz Fest“ i Festival stand-up komedije.

 320 programskih sadržaja realizirano u Banskom dvoru tokom 2018.  

173  događaja bila su vezana za muziku, 41 za likovnu umjetnost i 106 događaja u okviru književnog, dramskog i filmskog programa 

130.000 posjetilaca prisustvovalo je ovim događajima  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.