BOSANSKA GRADIŠKA

Neophodna potpuna rekonstrukcija, ali i uređenje harema s nišanima

Krov je porozan i propušta vodu, otpada i unutrašnji malter, a vlaga prijeti da uništi unutrašnjost i vrijedne predmete, rekao je Rekić

Rekić i ef. Makić pored starih nišana. Avaz

B.GRGIĆ

28.7.2019

Turbe šejha Mustafe Gaibije, smješteno u tekijskom haremu, jedno je od sedam nacionalnih spomenika u Bosanskoj Gradišci. Turbe je preneseno 1954. godine iz Stare Gradiške, gdje je šejh Mustafa Gaibija poginuo 1683. godine. Prema kazivanju historičara Husrefa Hadžialagića, kada je izbio austrijsko-turski rat 1683. godine, šejh je prorekao velikom veziru Kara Mustafi-paši neuspjeh pod Bečom, što se i dogodilo.

Potrebno odobrenje

Kada se turska vojska poslije neuspjeha povlačila preko Save, Gaibiju je ubio jedan vojnik jer je odbio da se s njima povuče preko Save iz Hrvatske u Bosnu.

Senad Rekić, sekretar Medžlisa islamske zajednice u Bosanskoj Gradišci, i efendija Feriz Makić kažu da je turbe u veoma lošem stanju, te da zahtijeva što skoriju potpunu rekonstrukciju.

- Potrebno nam je odobrenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kako bismo pristupili temeljitoj rekonstrukciji turbeta. Krov je porozan i propušta vodu, otpada i unutrašnji malter, a vlaga prijeti da uništi unutrašnjost i vrijedne predmete - rekao je Rekić.

U haremu Tekija, koji je gotovo ispunjen do posljednjeg mjesta, nalazi se i veliki broj stogodišnjih nišana, koje je također neophodno očistiti. Rekonstrukcija turbeta podstakla bi i uređenje harema.

Bogata historija

- Mi smo svakodnevno u haremu, uređujemo i čistimo nišane. Evo ovaj smo izvukli iz zemlje, bio je potonuo, a govori o životu  jednog člana čuvene porodice Ismailbegović. Tu su i haremi starih bosanskogradiških imama i hafiza te drugih znamenitih ličnosti - rekao je ef. Makić.

Harem Tekija jedan je od najvećih i najstarijih harema u sjevernom dijelu BiH, koji svjedoči o bogatoj i dugoj historiji Bosanske Gradiške.

Ispisani ajeti

Gaibijin mezar prekriven je zelenom čohom s ispisanim ajetima iz Kur'ana. Podignuta su dva nišana, a onaj veći iznad glave ima isklesanu čalmu sa sabljom. Postoji nekoliko čiraka. Jedan zapis spominje „veliko kandilo“ koje je gorjelo petkom i za vrijeme  ramazana. Tu je i rukom ispisano nekoliko rečenica o velikom iscjelitelju, proroku i učenom čovjeku šejhu Mustafi Gaibiji.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.