NAKON ANALIZE Odluka Fitosanitarne inspekcije RS

U RS zabranjen uvoz 21 tone mandarina iz Turske

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida

Fena
28.10.2019 13:38

Na mandarinama utvrđeno prisustvo pesticida

Foto: Ilustracija

Fitosanitarna inspekcija u Republici Srpskoj zabranila je uvoz 21 tone mandarina porijeklom iz Turske, jer je utvrđeno prisustvo pesticida iznad propisanog maksimalnog nivoa, saopćeno je iz entitetskog Inspektorata.

Prilikom pregleda pošiljke, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

- Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerata, iznad vrijednosti propisanih nadležnim pravilnikom – navedeno je iz Inspektorata.

Uvoznik je zatražio superanalizu, koja je izvršena u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, a kojom je potvrđena prva analiza, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke, naloženo vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Komentari

NA VRH