UGLJEVIK

Doktorica Branislava Jovanović kreira odjeću 50 godina

Volim svoj posao, jer nema veće radosti od dolaska novog života na svijet

Jovanović: Samo šešire ne kupuje. G. Bobić

Lj.LJ.

18.11.2019


Prim. dr. Branislava Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva, već 50 godina izrađuje odjevne predmete od prirodnih materijala, a heklanjem i vezom ih oplemenjuje i, kako ona kaže, udahnjuje im dušu.

- Volim svoj posao, jer nema veće radosti od dolaska novog života na svijet. U slobodno vrijeme, međutim, izrađujem odjevne predmete. Gotovo 50 godina ne ispuštam iglu iz ruku – ističe Jovanović.

Naglašava da je vezla i heklala dok je bila na studiju medicine u Beogradu, ali i u vrijeme dok je igrala rukomet u „Radničkom“, evropskom prvaku iz 1974. godine.

- Prigovorili su mi kada sam vezom ukrasila svoj dres riječima da to vodi ka ekstravaganciji, ali nisam se obazirala na to. Samo šešire kupujem, sve ostalo je na meni mojih ruku djelo. Izlagala sam svojevremeno u Sarajevu i Beogradu, u Tuzli i Tivtu. U Beču su razgrabili sve eksponate prije nego što je izložba i otvorena. Srećna sam zbog toga što se mladi danas ponovo vraćaju prirodnim materijalima i starim motivima na odjeći - kaže Jovanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.