PRIJEDOR

Obroci kvalitetni kao u restoranu

Mnogi od njih ne bi preživjeli da nije hrane koju redovno dobijaju čak i na kućnom pragu

Korisnici javne kuhinje. Avaz

Piše: G. Kaurin

27.11.2019

Narodna kuhinja „Optimist“ brine o socijalno ugroženim osobama u Prijedoru kojih je nemali broj. Mnogi od njih ne bi preživjeli da nije obroka koji dobiju. Jedan od korisnika je i Drago Kevac (68).

- Hrana je izuzetno kvalitetna i dobra, usluga divna. Prostorije nove, uredne, jedan lijep prostor u kojem se osjećamo kao da smo u nekom  restoranu – rekao je Kevac.


Pomoć donatora


Kako nam je rekao predsjednik Udruženja građana „Optimist“ Zijad Čanić, od ponedjeljka do petka priprema se topli obrok.

- Zahvaljujući kompaniji „Mittal“, sada imamo stolove i stolice, pa korisnici prije obroka mogu popiti sok, čaj ili kafu. Zahvaljujući Gradskoj upravi, iz budžeta se svakog mjeseca isplaćuje 2.800 KM za potrebe kuhinje, a donatori su i „Pomozi.ba“  i „Igasa“ iz Sarajeva. Vikendom ne radimo, a zahvaljujući vrijednom volonteru Sulejmanu Halvadžiću, svaki dan se na kućni prag isporuči hrana za 18 porodica – kaže Čanić.

Od ponedjeljka do petka se kuhaju obroci. G. Kaurin

Za Udruženje „Fokus“ iz Bosanske Dubice isporučuje se dnevno 30 obroka. Računajući i dubički „Fokus“, „Optimist“ trenutno ima 230 korisnika.Mjesečno se isporučuje i 40 paketa hrane, a zahtjeva za pomoć je sve više.


U „Optimistu“ rade tri osobe i sedam volontera. Tokom 2019. spremljeno je 62.300 obroka, a podijeljeno je 540 paketa, od toga je „Igasa“ donirala 240. Vrijedni volonteri  Mirso, Suljo, Sulejman, Sabit, Tamama, Melisa i Zijad ističu da sve rade sa zadovoljstvom, jer su sretni kada mogu pomoći gladnom čovjeku.

Kupanje utorkom i četvrtkom

Ono što „Optimist“ izdvaja od drugih je i činjenica da se svi korisnici mogu utorkom i četvrtkom okupati i ostaviti veš na pranju. Čanić naglašava da ove usluge mogu koristiti i drugi građani koji su u stanju socijalne potrebe bez ikakve nadoknade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.