SEMBERIJA

Kad može uspijevati u krševitoj Hercegovini, može i na ravnici

Ove godine pandemija je usporila radove, jer su izbjegavali da okupljaju više radnika na njivi

Piše: Lj. Ljubojević / Avaz.ba

20.5.2020

Suad Huremović: Imamo sigurnog kupca u BiH. G. Bobić

Suad Huremović (44) i njegov brat Senaid prije pet godina počeli su se baviti uzgojem ljekovitog bilja smilja u Janji. Smilje trenutno uzgajaju na površini od sedam dunuma, ukupno 15.500 sadnica.

Braća Huremović su, na neki način, pioniri u uzgoju smilja u Janji. Ono što je karakteristično za krševitu Hercegovinu Huremovići su hrabro i znalački započeli u semberskoj ravnici.


Znatna ulaganja

- Brat puno putuje. Posmatrao je plantaže smilja u Hercegovini, gdje je smilju i prirodno stanište. Izuzetno dobro se pokazalo i na ovom našem području. U međuvremenu sam i kosačicu inovirao, jer sam po zanimanju automehaničar, i prilagodio sam je za košenje smilja. Imamo sigurnog kupca u BiH – rekao je Suad.

Kako kaže, po dunumu treba investirati od 2.500 do 3.000 KM. Sve zavisi od gustine redova i načina sadnje. Jedna sadnica koštala ih je oko 20 feninga, kada su ih svojevremeno nabavljali u Mostaru, a sada proizvode vlastite.


Solidan prihod

Ove godine pandemija koronavirusa usporila je radove, jer su Huremovići izbjegavali okupljati više radnika na njivi. Ipak, uspjeli su osloboditi smilje od trave i korova. Od uzgoja ljekovitog bilja braća Huremović očekuju solidan prihod. Ovo im dođe kao dopunska djelatnost na naslijeđenom očevom imanju.Osim smilja, razmišljali su da zasade i slatki pelin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.