BIJELJINA Prerađivači voća i povrće

Ostali bez domaće jagode, počeli uvoziti iz Grčke

Do sada otkupljeno samo pet tona

Lj. Lj. / Avaz.ba

Godinama prerađivana domaća jagoda

Foto: Avaz


Bijeljinski prerađivači voća i povrće ove godine nisu uspjeli otkupiti planirane količine jagoda za proizvodnju marmelada, džemova i voćnih sokova. Branislav Tomić, tehnolog u „Spektar drinku“, kaže da je ovo preduzeće planiralo otkupiti 25 do 30 tona jagoda od domaćih proizvođača, ali su do sada otkupili svega oko pet tona.

- Ostatak neophodne sirovine moramo uvesti iz Grčke. Ranije smo jagode otkupljivali po cijeni od 1,20 do 1,50 KM za kilogram. Ove godine nudili smo i po dvije KM za kilogram, ali nismo uspjeli osigurati sirovinu za preradu. Evidentno je da Semberiji nedostaju zasadi jagode, kojih je nekada bilo puno više. Proizvođači su se orijentisali na druge kulture. U podmajevičkom kraju, Čeliću i Koraju, ima jagoda, ali su proizvođači orijentisani na plasteničku proizvodnju i na prodaju na pijaci - kaže Tomić.

  • Tomić: Nedostaju zasadi

    Tomić: Nedostaju zasadi

    Foto: Avaz


Ističe da industrijskih jagoda nema dovoljno ni na području Srbije.

 

- Konzumne jagode iz Čelića plasirane su, uglavnom, na banjalučko tržište. Mi se u narednom periodu, sredinom juna, pripremamo za preradu kupusa. Do kraja juna počet ćemo otkupljivati i prerađivati višnje, a nakon toga uslijedit će otkup šljiva. U ovim istočnim krajevima ima šljiva, dok je na zapadnokrajiškom području ovo voće oštetio mraz, tako da će i šljive biti nešto skuplje. Puno se proizvodi konzumna jagoda, dok se na industrijsku preradu malo ko želi orijentisati – naglašava Tomić.

NA VRH

Podijeli članak na